2x hlasované

 
Doba přípravy: 15 minut,
Doba vaření: 15 minut,
Počet porcí: 2 porce,
 

Připravte si s námi halušky se zelím a uzeným masem. Ženy ve městě vám tentokrát nabízí jednoduchý, ale opravdu chutný recept na výborný oběd.

Halušky se zelím a uzeným masem

Nemáte moc času a chcete udělat výborný oběd. Toto je perfektní recept, který vás mile překvapí, jak dobře chutná a máte ho raz dva. Zvládne ho doma určitě každý z vás. Vybrali jsme pár důvodů, proč je dobrý nápad si je připravit doma.

  • Kvalita surovin: Domácí příprava vám umožní vybrat si kvalitní a čerstvé suroviny podle vašeho výběru. Můžete si tak být jisti, že vaše halušky s kysaným zelím a uzeným masem budou nejen chutné, ale také zdravé. 
  • Osobní dotek: Vaření doma vám dává příležitost upravit recept podle vlastních chutí. Můžete si tak například vybrat, jaké zelí, maso či koření použijete, nebo kolik soli či koření přidáte.  A pokud chcete, klidně to uzené maso vynechejte.
  • Ekonomika: Domácí příprava může být často levnější než kupování hotového jídla v restauraci nebo obchodě.
  • Čerstvost: Připravíte-li si jídlo doma, můžete si být jisti jeho čerstvostí. V opačném případě nevíte, jak dlouho bylo jídlo skladováno nebo jak bylo připravováno.
  • Tradiční hodnoty: Halušky se zelím a uzeným masem jsou tradičním jídlem, které mnozí již po staletí považují za součást rodinných tradic a vzpomínek. Domácí příprava může posílit tyto pouta a přinést pocit sounáležitosti.
  • Zábava a učení: Pro mnohé lidi je vaření doma zábavné a relaxační. Navíc, pokud vaříte s rodinou či přáteli, může to být skvělá příležitost k sociálnímu setkání a učení se novým dovednostem.

Takže ať už je to kvůli kvalitě, tradici, zábavě či ekonomice, příprava halušek se zelím a uzeným masem doma má své výhody a může být skvělým zážitkem.

Historie

A dalo by se najít mnohem více důvodů. Například kyselé zelí, tradiční jídlo mnoha kultur po celém světě, má bohatou a komplexní historii, která se táhne tisíce let zpět. Jako jedna z nejstarších konzervačních technik umožnila fermentace zelí lidem uchovat potraviny pro zimní měsíce, kdy nebylo k dispozici mnoho čerstvé zeleniny.

Když zelí zůstává ve vlastní šťávě pod váhou v chladném prostředí, podléhá přirozené fermentaci, což vedlo k vývoji tohoto oblíbeného pokrmu.

Kyselé zelí získalo popularitu v mnoha evropských zemích, jako jsou Německo, Polsko, Slovensko a Česko, přičemž každý národ přijal vlastní variantu a způsob jeho přípravy. V Německu je například známo jako „Sauerkraut“ a v Polsku jako „kapusta kiszona„.

V různých kulturách má kyselé zelí také hluboký kulturní význam, často se podává během tradičních svátků a slavností. Mnoho lidí věří, že konzumace kyselého zelí na Nový rok může přinést štěstí a prosperitu.

V dnešní době je kyselé zelí vysoce ceněno nejen pro svou výjimečnou chuť, ale i pro zdravotní benefity. Jako fermentovaná potravina je bohatá na probiotika, vitaminy a minerály.

Jeho všestrannost a adaptabilita v kuchyni ukazují, jak tradiční metody konzervace mohou ovlivnit a formovat kulinářské tradice po celém světě a jak mohou reflektovat migraci, kulturu a adaptaci lidí v různých regionech.

Recept na halušky se zelím a uzeným masem je skvělým příkladem jak kyselé zelí doma využít. Vyzkoušejte také náš recept na tradiční hovězí guláš. Nebo třeba i cuketu plněnou mletým masem. Zkuste i náš smažený květák.

Ingredience

  • 350g brambor,
  • 200g kyselého zelí,
  • 1 ks vejce,
  • 10 polévkových lžic hladké mouky,
  • 200g uzeného masa,
  • 2 polévkové lžíce oleje,
  • 1 ks cibule,
  • polovička čajové lžičky soli,

Postup receptu

Brambory nastrouháme – Brambory si očistíme, umyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Do brambor přidáme jedno celé vajíčko a posolíme.

Brambory nastrouháme. Foto - Kristýna

Přidáme mouku a promícháme – Přidáme hladkou mouku a promícháme, tak aby nám vznikla hustější hmota.

Přidáme mouku a promícháme. Foto - Kristýna

Dáme vařit – Do vroucí osolené vody dáme vařit halušky, dáváme je do vody buď čajovou lžičkou nebo přes sítko. Vaříme 8 minut, až všechny halušky vyplavou a scedíme.

Dáme vařit. Foto - Kristýna

Nakrájíme cibuli – Mezitím co vaříme halušky, nakrájíme cibuli na jemno.

Nakrájíme cibuli. Foto - Kristýna

Usmažíme – Cibuli dáme na olej usmažit do zlatova. Přidáme uzené maso a prohřejeme na pánvi cca 2 minuty.

Usmažíme. Foto - Kristýna

Přidáme kyselé zelí – K cibuli a masu přidáme kyselé zelí, prohřejeme a odstavíme.

Přidáme kyselé zelí. Foto - Kristýna

Servírujeme – Na halušky dáme směs z pánve a můžeme podávat.

Halušky se zelím a uzeným masem jsou hotové. Foto - Kristýna
Halušky se zelím a uzeným masem jsou hotové. Foto – Kristýna

Dobrou chuť. Halušky se zelím a uzeným masem jsou hotové. Vyzkoušejte také náš recept na znojemskou omáčku. A tady je i recept na karbanátky. Zkuste také jak ochutit tatarák.

Videorecept

Videorecept domácí halušky se zelím a uzeným masem.

Jakým způsobem mohu halušky se zelím a uzeným masem nejlépe skladovat?

Halušky se zelím a uzeným masem by měly být po přípravě a vychlazení uloženy v dobře uzavřené nádobě nebo pokryty potravinářskou fólií a uloženy v chladničce. Pro nejlepší kvalitu a čerstvost doporučujeme je skonzumovat je do 2-3 dnů. Pokud plánujete halušky jíst později, můžete je také zamrazit. V tom případě je ideální je rozložit na jednotlivé porce a halušky skladovat samostatně v uzavíratelných sáčcích. V mrazáku vydrží až 2 měsíce. Před opětovným podáváním je vhodné je rozmrazit v chladničce a následně znovu ohřát na pánvi nebo v hrnci na mírném ohni.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno