Hlasovať

Vítězkou 18. ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender se stala Klára Brodecká z brněnské restaurace The Erin’s Flag Irish Pub. Poprvé v historii si tak titul nejlepší výčepní odnesla žena.

Vítězkou na Slovensku se stala Lucie Kubišová z Pilsner restaurant U Kemů.

Nejlepší výčepní je žena

Prestižního klání se letos zúčastnilo rekordních 256 výčepních z celé České republiky. Nejlepší výčepní  si odnesla trofej, ikonickou zástěru a symbolických 1842 EUR podle roku uvaření první várky piva Pilsner Urquell.

Ocenění „Výčepní legenda“ za celoživotní přístup k řemeslu výčepních získal Tomáš Weissgráb z restaurace U Bohuslavů. Čestný titul Honorary Connoisseur, který je každoročně udělován osobnosti, která šíří dobré jméno plzeňského piva v Česku i ve světě, obdržel ekonom Tomáš Sedláček. Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender dlouhodobě přispívá k rozvoji české pivní kultury a zvyšování kvality čepovaného piva v Česku.

Mezi 20 finalisty bylo 6 žen

Dvacet finalistů, 14 mužů a 6 žen, z celé České republiky se utkalo tento týden o titul Pilsner Urquell Master Bartender 2024. Soutěžící měli během dvoudenního klání v Plzni a Praze za úkol předvést své výčepní řemeslo a dokonale načepovat světoznámý ležák.

Čekaly na ně také souboje v nejrůznějších dovednostních soutěžích, jako například skládání výčepních kohoutů, pivní kvíz nebo čepování na čas. Kromě toho museli finalisté prokázat špičkové znalosti o pivu, ať už se jedná o jeho výrobu nebo historii, absolvovat degustační test a předvést komunikační dovednosti, které jsou pro dobré výčepní nezbytné.

Nejlepší výčepní je Klára Brodecká.
Nejlepší výčepní je Klára Brodecká.

Titul nejlepší výčepní v Česku pro rok 2024 převzala včera večer při slavnostním galavečeru v Holešovické tržnici Klára Brodecká. Porotu přesvědčila nejen prokázanými znalostmi a dovednostmi, ale také schopností přenášet lásku k pivu a své nadšení na ostatní.

„Je to neskutečný pocit. Vyhrát titul Mastera Bartendera v takové konkurenci šikovných lidí je pro mě velká čest. A ještě ke všemu být první žena, která tento titul získala. Mám radost i za naší restauraci, kde mi všichni fandili a drželi palce. Za to bych všem chtěla poděkovat,“ neskrývá radost nejlepší výčepní Klára Brodecká, vítězka z restaurace The Erin’s Flag Irish Pub z Brna, která se kromě trofeje může těšit z finanční odměny v symbolické výši 1842 EUR.

Na druhém místě se umístil Matyáš Wiaczka z pražského Výčepu U Zvonu a třetí místo získal Alexandr Včulek z plzeňské Hospody Na Spilce.

Novinkou letošního ročníku byla společná cesta finalistů soutěže ve speciálním vagonu rychlíku z Plzně do Prahy, kde je překvapila nečekaná výzva. Finalisté měli za úkol zachovat chladnou hlavu, v týmu se vypořádat se všemi nástrahami vlakového prostředí a ve ztížených podmínkách načepovat perfektní pivo, které pak hodnotila odborná porota.

Nejlepší výčepní – přibývá žen

V letošním roce se o titul Pilsner Urquell Master Bartender ucházelo rekordních 256 výčepních z Česka, z nichž bylo 87 žen. Soutěž i letos přilákala řadu nových výčepních – více než 170 přihlášených se účastnilo poprvé.

„Letos jsme mohli vidět plno nových tváří, z čehož mám opravdu radost. Je dobře, že přibývají noví talentovaní výčepní i hospody, které chtějí nabízet pivo v té nejvyšší kvalitě. A je skvělé vidět, že řemeslo výčepních už rozhodně není jen mužskou záležitostí. Naše klání navíc přispívá k rostoucí kvalitě čepovaného piva, edukuje výčepní a zároveň je motivuje ke zdravé rivalitě. I to pomáhá k rozvoji české pivní kultury, a to nejen v tradičně „pivních městech“, ale po celém Česku,“ hodnotí letošní ročník soutěže Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje a předseda odborné poroty.

Pilsner Urquell také každoročně oceňuje dlouholeté výčepní profesionály, kteří čepování a péči o pivo zasvětili celý svůj pracovní život. Do síně slávy s titulem „Výčepní legenda“ letos zaslouženě vstoupil Tomáš Weissgráb z čelákovické hospody U Bohuslavů,
který zde s nadšením čepuje pivo už 30 let.

„Dnešek je pro mě opravdu výjimečný. Pokaždé mám radost, když štamgasti i ostatní hosté ocení naši čepovanou plzeň, ale toto je něco nezapomenutelného. Beru to jako uznání za celoživotní péči jak o naše pivo, tak i hosty
od nejlepších plzeňských pivovarských odborníků. Zároveň si uvědomuji, jak velký je to závazek,“ říká nový člen síně slávy nejlepších výčepních plzeňského ležáku.

Autor: Redakce ZVM

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno