2x hlasované

 
Doba přípravy: 20 minut,
Doba pečení: 90 minut,
Počet porcí: 6 – 8 porcí,
 

Domácí sekaná z mletého masa je léty ověřené jídlo z té skutečně tradiční kuchyně. Připravte si recept dnes s ženami ve městě.

Domácí sekaná

Sekaná bývá často označena za méněcenné jídlo, kterou koupíte jako hotovku v potravinách, kde může být pomleto kde co. Proto si ji připravte doma!

Z kvalitních surovin vám vznikne skvělá lahůdka s křupavou kůrčičkou. A pokud ji nesníte hned, skvěle chutná i na druhy den za studena jen tak s chlebem.

Domácí sekaná je tradiční pokrm mnoha evropských kuchyní známý pod různými názvy, například jako „meatloaf“ v anglicky mluvících zemích.

V Česku je domácí sekaná populárním jídlem celé generace, které se často podává jako hlavní chod k obědu nebo večeři. Domácí sekaná se obvykle připravuje z mletého masa (nejčastěji vepřového nebo hovězího masa, nebo jejich kombinace), které se smíchá s dalšími přísadami.

Směs se formuje do podlouhlého tvaru a peče se v troubě. V některých variantách může být sekaná pokryta slaninou nebo omáčkou, která dodává chuti a vlhkosti.

Sekaná se často podává s bramborovou kaší, omáčkou a zeleninou, ale možnosti servírování jsou různorodé. Je to jídlo, které se dá připravit dopředu a je ideální pro rodinné obědy nebo večeře.

Historie

Historie přípravy domácí sekané je stejně rozmanitá jako historie mnoha jiných tradičních pokrmů, protože recepty na tento druh jídla se vyvinuly v mnoha různých kulturách a kuchyních.

  1. Starověk: Koncept mletí masa a jeho smíchání s jinými přísadami není nový. Starověké civilizace, jako jsou Římané, měly recepty na pokrmy podobné sekané. V některých kulturách bylo mletí masa způsob, jak zpracovat zbytky masa nebo kombinovat různé druhy masa.
  2. Středověk: V Evropě středověké kuchařské knihy často obsahovaly recepty na pokrmy z mletého masa smíchaného s různými přísadami, jako jsou obilniny, bylinky a koření.
  3. Moderní doba: Koncept „meatloaf“ (americká verze sekané) se v USA stal oblíbeným v 19. a 20. století, zejména během Velké hospodářské krize, kdy se hledali způsoby, jak maso „natáhnout“ a vytvořit vydatné jídlo z dostupných surovin. V České republice má sekaná dlouhou tradici a je považována za klasické domácí jídlo.
  4. Různorodost receptů: V průběhu let se vytvořily různé varianty sekané v závislosti na dostupných surovinách, regionálních preferencích a rodinných tradicích. V některých kulturách je sekaná pikantní, zatímco v jiných je zase sladká.

Celkově lze říci, že domácí sekaná je výsledkem evoluce kuchyňských technik, dostupných surovin a kulinářských tradic, které se vyvíjely po staletí v různých částech světa.

Zkuste také cuketu plněnou mletým masem. Nebo i znojemskou omáčku. Tady jsou zase zapečené brambory se sýrem. Vyzkoušejte i náš recept na halušky se zelím a uzeným masem. Zkuste i náš smažený květák.

Ingredience

  • 750 g vepřového mletého masa – hodí se plecko,
  • 2 vejce,
  • 3 rohlíky,
  • 2 cibule,
  • 1 hlávka česneku,
  • 2 polévkové lžíce vepřového sádla, pokud nemáte, můžete použít i jiný tuk,
  • půl čajové lžičky soli,
  • půl čajové lžičky pepře,
  • půl čajové lžičky kmínu,
  • 2 polévkové lžíce Solamylu,
  • 250 ml polotučného mléka,

Postup receptu

Připravíme cibuli a česnek – Cibuli a česnek očistíme a nakrájíme na jemno. Dáme osmažit na sádle 5 minut a poté necháme vychladit.

Připravíme cibuli a česnek. Foto - Kristýna

Nakrájíme rohlíky – Mezitím, co se chladí cibule a česnek, nakrájíme rohlík na kostičky a dáme namočit do mléka na 5 minut.

Nakrájíme rohlíky a dáme namočit do mléka. Foto - Kristýna

Smícháme všechny suroviny – Maso si dáme do mísy, přidáme vejce, sůl, pepř, vychladlou cibuli s česnekem, rohlíky a Solamyl. Pokud nechcete Solamyl použít, nemusí se přidávat. Ale já ho používám, aby sekaná lépe držela pohromadě.

Smícháme všechny suroviny. Foto - Kristýna

Uděláme šišky – Všechno rukami promícháme a uděláme šišky. Pokud by se nám zdálo maso řídké, můžeme přihodit strouhanku. Nám vyšli tři šišky. Uložíme do pekáčku a potřeme rozkvedlaným vajíčkem.

Uděláme šišky. Foto - Kristýna

Dáme péct – Šišky podlijeme trochou vody cca 100 ml. Pekáček přikryjeme a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 2000C na 1,5 hodiny.

Domácí sekaná je hotová. Foto - Kristýna
Domácí sekaná je hotová. Foto – Kristýna

Dobrou chuť. Sekaná se hodí k uvařeným bramborům a kyselým okurkám nebo čalamádě. Zkuste k nim i naše pečené brambory. Nebo náš okurkový salát. A tady je i recept na karbanátky.

Videorecept

Videorecept domácí sekaná.

Jaké maso je nejlepší pro přípravu domácí sekané?

Domácí sekaná se obvykle připravuje z hovězího nebo vepřového masa, ale často se kombinují oba druhy, aby se dosáhlo ideální chuti a textury.

Hovězí maso: Z hovězího masa se často používá mleté kýta nebo mleté plecko. Hovězí maso dodá sekané plnou chuť.
Vepřové maso: Mletý vepřový kýt nebo krk je běžně přidáván do směsi s hovězím masem pro dodatečnou šťavnatost a chuť.
Kombinace: Populární je kombinace hovězího a vepřového masa v poměru 1:1. Tato směs vytváří vyváženou chuť a šťavnatou texturu.

Kuřecí nebo krůtí maso: Pro lehčí variantu sekané můžete také použít mleté kuřecí nebo krůtí maso, i když tento způsob není tradiční.

Pokud jde o tukový obsah, mělo by mít mleté maso ideálně obsah tuku mezi 10-20%. Vyšší tukový obsah znamená šťavnatější sekanou, zatímco nižší tukový obsah může dělat sekanou suchou. Důležité je také zajistit, aby bylo maso čerstvé a kvalitní. Pokud máte možnost, nechte si maso umlít přímo u řezníka, což může výrazně ovlivnit kvalitu a čerstvost sekané.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno