1x hlasované
 
Doba přípravy: 30 minut,
Čas kynutí: 60 minut,
Doba pečení: 30 minut,
Počet porcí: 2 větší záviny,
 

Tradiční babiččin recept na kakaový závin rozhodně vyzkoušejte. Měkoučké těsto ze špaldové mouky, vynikající kakaová náplň. Chtěli byste si ho upéct a překvapit svou rodinu? Nevíte jak na to? Nabízíme podrobný fotorecept v zdravější verzi se špaldovou moukou. Ať vám chutná.

Kakaový závin

Jako novinku nyní na našem webu uvádíme babiččin kakaový závin ze špaldové mouky. Zdravější pečení se značkou vašeho nového portálu nejen s recepty.

Ochutnejte nostalgii babiččiny kuchyně s receptem na kakaový závin ze špaldové mouky. Tento tradiční koláč, který se předává z generace na generaci, přináší klasiku domácího pečení v modernější a zdravější podobě díky použití špaldové mouky.

Ať už chcete nekoho překvapit sladkou pochoutkou nebo hledáte perfektní recept pro útulné odpoledne, tento kakaový závin je skvělou volbou.

S jeho nadýchaným těstem a bohatou kakaovou náplní se stane okamžitým hitem na každém stole. Sledujte náš podrobný fotorecept a užijte si zdravější verzi tohoto oblíbeného dezertu. Připravte si záviny ve dvojité dávce – jsou tak vynikající, že rychle zmizí z talíře!

Skvělé pařené buchty jako od babičky, výborné koblihy z kynutého těsta, ale třeba i koblihy pečené v troubě. Recepty na tyto tradiční dobroty postupně přinese oblíbená kuchyně našeho portálu.

Zkuste také náš recept na hrníčkový jablečný koláč. Máme také recept na babiččinu ořechovou bábovku. Vyzkoušejte také recept na valašský frgál. Nebo taká ten na Honzovy buchty s povidly. Nebo zkuste také náš recept na fit palačinky.

Ingredience

  • Na kvásek: ½ kostky droždí (21 g), 1 dl vlažného mléka, 1 polévková lžíce krystalového cukru.
  • Na kynuté těsto: 500 g hladké špaldové (hladké) mouky, 1 dl oleje, 2 dl vlažného mléka, 3 polévkové lžíce krystalového cukru, půl kávové lžičky soli,
  • Na kakaovou náplň: 6 kopcovitých lžic kakaa, 6 kopcovitých lžic moučkového cukru, 150 g rozpuštěného másla.
  • Na potření závinů: 1 ks vejce, 1 polévková lžíce oleje,

Postup receptu

1

Připravíme si kvásek. Do vlažného mléka si rozdrobíme droždí, přimícháme cukr. Vše spolu rozpustíme. Necháme vykynout cca 5 minut. Do misky přidáme všechny ingredience na kynuté těsto (mouku, olej, mléko, cukr, sůl). Nakonec přidáme vykynutý kvásek. Těsto mícháme hnětacím hákem, metličkami nebo ručně.

Mícháme těsto. Foto - Nela

2Pokud by se nám zdálo těsto hustší, přidáme trošku vlažného mléka. Špaldová mouka zvykne totiž pohltit více tekutiny. Kynuté těsto je hotové tehdy, když se odděluje od nádoby. Uhnětené těsto posypeme moukou, přikryjeme bavlněnou utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. Trvá to přibližně 1-1,5 hodiny.

Uhnětené těsto posypeme moukou. Foto - Nela
3Dobře vykynuté těsto by mělo zdvojnásobit objem. Tehdy je to správné. Těsto přendáme na pomoučněný vál, prohněteme a rozdělíme na dvě nebo tři části, záleží, jak velké záviny si chceme upéct. Jestliže těsto rozdělíme na dvě části, vzniknou nám 40 cm záviny, musíme mít však i větší plech.

Těsto necháme vykynout. Foto - Nela
4Uděláme si kakaovou náplň. Kakao dobře smícháme s práškovým cukrem. Máslo rozpustíme. Těsto rozválíme na 1 cm tloušťku, velikost cca 45×25 cm. Těsto pořádně potřeme máslem (máslem nešetříme, protože dodá na šťavnatosti náplně). Okraje cca 5 cm vynecháme. Na máslo posypeme polovinu kakaové náplně, opět pokapeme máslem.
Připravíme si kakaovou náplň. Foto - Nela
5Okraje těsta založíme dovnitř. Potom záviny s náplní pomalu svineme. Když okraje založíme, kakaová náplň při pečení nevyteče. Naplněné kakaové záviny opatrně přendáme na plech vyložený papírem na pečení nebo plech potřený tukem (olejem). Pokud zvolíme pečící papír, ušetříme si čas při čištění plechu.

Okraje těsta založíme dovnitř. Foto - Nela
6Vejce rozšleháme, přimícháme olej. Touto směsí pírkem potřeme záviny po celé ploše. Nakonec záviny propícháme vidličkou, aby mohla během pečení unikat pára. Záviny by během pečení neměly popraskat. Kakaový závin pečeme při teplotě 180 °C 20 minut, pak je při teplotě 150 °C dopékáme 10 minut dozlatova.

Kakaové záviny pečeme. Foto - Nela

Tip od žen ve měste: Vychladlý kakaový závin posypeme práškovým cukrem. Je dobré je přikrýt utěrkou, případně zabalit do fólie, aby nevyschly. Upečte si záviny raději z dvojité dávky, protože chutnají opravdu fantasticky. Dobrou chuť.

Kakaový závin je hotový. Foto - Nela
Kakaový závin je hotový. Foto – Nela

Videorecept

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno