5x hlasované

 
Doba přípravy: 120 minut,
Doba pečení: 30 minut,
Počet porcí: 20 buchet, 
 

Honzovy buchty s povidly z kynutého těsta jako z pohádky, které jsou krásně vláčné a nadýchané. Připravte si je tentokrát se ženami ve městě

Honzovy buchty s povidly

Honzovy buchty s povidly jsou lahodnou pochoutkou, která vás okamžitě přenese do doby dětských radostí. Linoucí se vůní okamžite vzbuzují krásne vzpomínky. Tyto vláčné a nadýchané buchty jsou vyrobeny z kynutého těsta, které se stane pravým lahůdkovým zážitkem.

Buchty mají nadýchané těsto, které je typické pro mnoho českých pečivových pokrmů. Je vláčné a příjemně nadýchané, což dodává buchtám jejich charakteristickou texturu. Jednou z klíčových vlastností Honzových buchet je sladká náplň z povidel.

Ty dodávají buchtám ovocnou a sladkou chuť, která se skvěle doplňuje s nadýchaným těstem. Kromě povidel se do buchet někdy přidávají i mleté vlašské ořechy, které přinášejí ořechovou chuť a texturu.

Buchty jsou tvarovány do malých čtvercových nebo obdélníkových forem a skládají se ze dvou vrstev těsta, mezi kterými je štědře nanesena povidlová náplň.

Když jsou buchty upečené, mohou být potřeny rozpuštěným máslem nebo cukrovou polevou, což dodává jejich povrchu lesk a zvýrazňuje sladkou chuť.

Honzovy buchty s povidly jsou skvělou volbou pro rodinnou snídani nebo jako lahodná svačina. Jejich jemný povrch a sladká náplň z povidel dělají z těchto buchet dokonalý dezert.

Historie

Historie přípravy Honzových buchet sahá do tradiční české kuchyně, kde se buchty staly oblíbeným dezertem a pokrmem pro celou rodinu.

Buchty samotné mají bohatou historii v evropské kuchyni, a přestože přesné datum kdy někdo poprvé upekl Honzovy buchty s povidly není známo, jedná se o variaci na kynuté buchty, které se v České republice a střední Evropě pečou a podávají již po staletí.

Příprava kynutého těsta a následné pečení buchet je tradiční dovednost, která byla předávána z generace na generaci. V minulosti byly buchty často připravovány při různých rodinných oslavách, svátcích a slavnostech.

Honzovy buchty s povidly jsou konkrétním druhem buchet, které jsou plněné povidly, což jim dodává jedinečnou chuť a texturu. Recepty na tyto buchty se mohou lišit od rodiny k rodině a od regionu k regionu.

I dnes jsou Honzovy buchty stále oblíbeným dezertem a svačinou v české kuchyni. Jejich nadýchaná struktura a sladká náplň z povidel zůstávají vítanými pochoutkami pro lidi všech věkových kategorií a jsou často spojovány s nostalgií a tradičními hodnotami.

Tady je i náš recept na babiččinu ořechovou bábovku. Nebo recept na cuketový perník. Vyzkoušejte také recept na valašský frgál.

Ingredience

  • 500 g hladké mouky,
  • 250 ml polotučného mléka,
  • 100 g másla,
  • 100 g moučkového cukru,
  • 42 g droždí,
  • 2 žloutky,
  • 1 lžička cukru krystal,
  • špetka soli,
  • povidla,

Postup receptu

Uděláme kvásek – Prosejeme mouku, doprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí a posypeme lžičkou cukru. Zalijeme polovičkou teplého mléka a necháme 10 minut v klidu.

Uděláme kvásek. Foto - Kristýna

Smícháme suroviny – Do připraveného kvásku přidáme zbytek mléka, rozpuštěné vychladlé máslo, žloutky a cukr.

Smícháme suroviny. Foto - Kristýna

Vypracujeme těsto – Těsto vypracujeme buď rukou, vařečkou, nebo ideálně robotem klidně 10-15 minut až bude těsto na hranici lehké lepivosti.

Vypracujeme těsto. Foto - Kristýna

Těsto necháme nakynout – Těsto necháme hodinu a půl odpočinout pod utěrkou. Můžeme ho lehce posypat moukou. Přibližně v polovině znovu prohněťte.

Těsto necháme nakynout. Foto - Kristýna

Těsto rozválíme a rozkrájíme – Těsto rozválíme na pomoučněné desce přibližně na výšku 7mm a nožem rozkrájíme na jednotlivé čtverce a lžičkou dáváme povidla. Cípy přitlačíme k sobě, aby náplň nevytekla.

Těsto rozválíme a rozkrájíme. Foto - Kristýna

Buchty dáváme na plech – Do vymazaného plechu tukem, klademe buchtu jednu vedle druhé a buchty ještě tukem potřeme. Buchty necháme na 10 minut ještě nakynout na plechu.

Honzovy buchty dáváme na plech. Foto - Kristýna
Honzovy buchty s povidly dáváme na plech. Foto – Kristýna

Dáme péct – Troubu rozehřejme na 170 °C, pečeme 30 minut do zlatova. Po vytáhnutí buchty pocukrujeme.

Honzovy buchty s povidly dáme péct. Foto - Kristýna
Honzovy buchty s povidly dáme péct. Foto – Kristýna

Dobrou chuť. Vyzkoušejte také náš recept na hrníčkový jablečný koláč. Vyzkoušejte také recept na jednoduché linecké těsto.

Videorecept

Z jaké mouky se dělají Honzovy buchty s povidly?

Buchty se zpravidla dělají z hladké pšeničné mouky (typ 00 nebo hladká mouka v české terminologii). Hladká mouka obsahuje méně lepku než jiné druhy mouky, což pomáhá vytvořit vláčné a nadýchané těsto pro buchty. Tato mouka je ideální pro pečení droždového těsta, které se používá při výrobě buchet.

Jak dlouho se pečou Honzovi buchty s povidly?

Honzovy buchty se obvykle pečou při teplotě kolem 170 °C po dobu přibližně 30 minut. Přesný čas pečení může však záviset na vaší troubě, velikosti buchet a dalších faktorech. Je důležité sledovat buchty během pečení a vyjmout je z trouby, jakmile získají krásnou zlatohnedou barvu a zdají se být dobře upečené.

Čím pomazat buchty?

Buchty můžete potřít různými ingrediencemi, v závislosti na preferencích a receptu. Zde je několik častých způsobů, jak pomazat buchty:

Rozpuštěným máslem: Toto je tradiční způsob, který dodá buchtám krásný lesk a jemnou chuť. Rozpusťte máslo a potřete jím buchty hned po vytažení z trouby.

Cukrovou polevou: Můžete připravit polevu z moučkového cukru a trochy horké vody nebo mléka. Tuto polevu můžete použít k potření buchet, aby získaly sladkou vrstvu.

Medem nebo javorovým sirupem: Pokud máte rádi sladkou chuť, můžete buchty potřít medem nebo javorovým sirupem. Toto je skvělý způsob, jak přidat do buchet přírodní sladkost.

Povidly nebo džemem: Pokud máte buchty plněné povidly nebo džemem, nemusíte je dodatečně mazat. Náplň sama o sobě poskytne sladkost a vlhkost.

Kokosovým olejem nebo krémem: Pokud preferujete exotičtější chuť, můžete buchty potřít kokosovým olejem nebo kokosovým krémem.

Volba závisí na vašem osobním vkusu a na tom, jakým způsobem chcete zvýraznit chuť a vzhled buchet.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno