1x hlasované

 
Doba přípravy: 45 minut,
Doba pečení: 10 minut,
Počet porcí: 35 kusů, 
 

Recept na jednoduché linecké těsto už si pamatuje nějaké ty časy. Stále je však výborný a nijak ho není třeba oprašovat. Linecké koláčky podle tohoto receptu chutnají opravdu výborně.

Jednoduché linecké těsto

Vánoční koláče by bez tohoto receptu nebyly kompletní. Linecké těsto je oblíbené z několika důvodů. Několik z nich jsme vybrali.

  • Univerzálnost: Jednoduché linecké těsto se hodí jak pro vánoční cukroví, tak pro celoroční pečení. Lze z něj vytvořit drobné sušenky, plněné koláčky nebo větší zákusky.
  • Jednoduchá příprava: Recept na linecké těsto je jednoduchý a vyžaduje pouze několik základních surovin – mouku, máslo, cukr a vejce, které jsou obvykle snadno dostupné v každé domácnosti.
  • Chuť a textura: Máslová a jemně sladká chuť s křehkou texturou dělá z lineckého těsta oblíbenou volbu pro mnohé pečící nadšence. Těsto se snadno zpracovává a výsledné cukroví je voňavé s příjemnou máslovou chutí.
  • Tradiční význam: Jednoduché linecké těsto má v mnoha kulturách, zejména v zemích střední Evropy, dlouhou tradici a je pevnou součástí vánočního pečení.
  • Variabilita: Do těsta lze přidávat různé příchutě, jako jsou vanilka, citronová kůra, ořechy nebo koření, které těstu dodávají rozmanitost a umožňují pekařům experimentovat s různými variantami.
  • Estetický vzhled: Linecké cukroví může být velmi dekorativní. Díky pevnosti těsta je možné z něj vykrajet různé tvary a vytvořit tak esteticky přitažlivé cukroví.

Tato kombinace vlastností dělá z jednoduchého lineckého těsta jedno z nejoblíbenějších a nejtradičnějších těst na pečení nejen v Česku, ale i v celé střední Evropě.

Historie

Historie lineckého těsta je úzce spjata s Rakouskem a jeho městem Linz, po kterém je těsto pojmenováno. Jednoduché linecké těsto, známé také jako Linzer Teig, má své kořeny v 17. století.

Tento typ těsta se používal pro slavný Linzer Torte, který je považován za jeden z nejstarších známých druhů koláčů na světě. Recept na Linzer Torte byl poprvé zaznamenán v kuchařské knize z počátku 17. století, která byla nalezena v klášterní knihovně v Admontu v Rakousku. Tento koláč je charakteristický svou mřížkou z těsta přes náplň, obvykle z rybízového nebo malinového džemu.

Postupem času se tohle jednoduché linecké těsto rozšířilo i do dalších regionů, kde se začalo používat nejen na výrobu Linzer Torte, ale i na přípravu drobných cukroví a koláčků.

Dnes je linecké těsto oblíbené po celém světě a v mnoha zemích se stalo neodmyslitelnou součástí vánočního pečení. Vyzkoušejte také náš recept na křehké kokosové rohlíčky. Nebo také náš recept na bramborový salát.

Ingredience

  • 350 g hladké mouky,
  • 250 g másla,
  • 125 g moučkového cukru,
  • 2 polévkové lžíce citrónové kůry,
  • 2 žloutky,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 1 kávová lžička kypřicího prášku do pečiva,
  • 1 sklenice džemu nebo povidel na spojování,
  • Volitelné: kandizovaná citrusová kůra do džemu na spojování,

Postup receptu

Ze všech ingrediencí (kromě marmelády, ta je na lepení hotových koláčků) vypracujeme jednotné těsto. Máslo by mělo být pokojové teploty, aby se s ním lépe pracovalo.

Vypracujeme těsto. Foto - Michal Trško

Hotové těsto zabalíme do fólie a alespoň na hodinu dáme do chladničky odpočinout.

Těsto zabalíme do fólie. Foto - Michal Trško

Jednoduché linecké těsto je připraveno. Vyjmuté z chladničky ho trochu promícháme a vyválíme na pomoučněném vále, asi na tloušťku 2,5-3 mm. S těstem se dobře pracuje. Vykrajujeme libovolné tvary pomocí formiček.

Těsto vyválíme. Foto - Michal Trško

Koláčky dáme upéct na plech vystlaný pečícím papírem. Při 180 stupních asi 7 – 10 minut. Vytáhneme je z trouby, když jsou dozlatova upečené.

Dáme upéct. Foto - Michal Trško

Upečené koláčky necháme vychladnout a džemem pospojujeme. Můžeme je ozdobit i čokoládovou polevou, kokosem, ořechy…

Linecké koláčky jsou hotové. Foto - Michal Trško
Linecké koláčky jsou hotové. Foto – Michal Trško

Tip od žen ve městě: Tradiční džem používaný na linecké koláčky je malinový. Jeho jemná a mírně kyselá chuť dokonale kontrastuje s bohatým a máslovým lineckým těstem. Malinový džem dodává koláčkům i krásnou světle červenou barvu, která je viditelná přes vrchní mřížkový vzor těsta.

Videorecept

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno