1x hlasované
 
Doba přípravy: 10 minut,
Doba pečení: 12 minut,
Počet porcí: cca 25 kusů, 
 

Křehké kokosové rohlíčky jsem schopna sníst v jakémkoli ročním období, ale v mysli se mi toto drobné suché pečivo pojí s Vánocemi. Vyzkoušejte klasický recept na oblíbené vánoční cukroví, které jednoduše k nejkrásnějším svátkům v roce patří.

Křehké kokosové rohlíčky

Křehké kokosové rohlíčky jsou oblíbené pro několik důvodů. Kromě toho, že jsou velmi chutné, jedná se o vynikající dezert či svačinu, která nabízí lahodnou kombinaci chutí.

Kokosové aroma dodává rohlíčkům exotický a osvěžující nádech, zatímco cukr přidává sladkost a spolu s máslem nebo tukem vytváří bohatou a krémovou texturu. Ta harmonie oslovuje mnoho lidí.

  • Chuť a textura: Křehké kokosové rohlíčky mají vynikající kombinaci chutí – kokosové aroma s jemnou sladkostí. Jejich křehká textura z nich činí vynikající dezert nebo svačinu, kterou si můžete vychutnat kdykoli.
  • Vánoční tradice: Pro některé lidi jsou křehké kokosové rohlíčky spojeny s Vánocemi a pečením vánočního cukroví. Mnoho rodin má tradiční recepty na cukroví, které připravují každý rok a křehké kokosové rohlíčky jsou takovým receptem u nás doma.
  • Jednoduchost přípravy: Recept na křehké kokosové rohlíčky je relativně jednoduchý a rychlý. S minimálním úsilím a použitím běžných ingrediencí můžete vytvořit lahodné pečivo.
  • Variabilita: Recept také můžete upravit podle svého gusta. Můžete přidat nebo vyměnit některé ingredience, například přidat rozinky, ořechy nebo jiné přísady, abyste vytvořili vlastní variaci křehkých kokosových rohlíčků.
  • Dárek: Tyto rohlíčky mohou být také vynikajícím dárkem pro rodinu, přátele nebo kolegy během vánočního období. Mnoho lidí si váží domácích dobrot, které jsou s láskou připraveny.

Celkově je nápad upéct si křehké kokosové rohlíčky zábavným a chutným způsobem, jak oslavit a užít si sváteční atmosféru, a to bez ohledu na roční období. Ale speciálně na Vánoce to funguje nejvíc.

Historie

Historie pečení křehkých kokosových rohlíčků je spojena s tradičním vánočním cukrovím a má kořeny v evropské pekařské tradici. Přesný původ receptu není znám, ale podobné druhy cukroví byly pečeny v různých evropských zemích již po mnoho generací. Zde je několik zajímavostí o historii cukroví obecně:

  1. Tradiční vánoční cukroví: Vánoční cukroví bylo tradičním pečivem pečeným během vánočního období v mnoha evropských zemích. Každá země a region měla své vlastní oblíbené recepty a druhy cukroví, které se staly součástí vánočního dědictví.
  2. Vývoj cukroví: Historie cukroví sahá až do středověku, kdy se cukr stával stále dostupnější surovinou. Postupem času se cukroví stalo symbolem slavnostních příležitostí a svátků, a to včetně Vánoc.
  3. Migrace receptů: S migrací lidí a kultur se recepty na cukroví šířily po celém světě. V různých zemích vznikly různé variace cukroví s místními chutěmi a tradicemi.
  4. Modernizace a variace: Postupem času byly recepty na cukroví modernizovány a upravovány podle aktuálních chutí a dostupných ingrediencí. Společně s rozšířením kokosu to umožnilo vznik nových druhů cukroví, včetně křehkých kokosových rohlíčků.

Křehké kokosové rohlíčky byly pravděpodobně inspirovány tradičními recepty na vánoční cukroví, které se pekly v různých částech světa. Jejich jedinečná chuť a textura však dala vzniknout novému oblíbenému receptu, který se stal součástí mnoha domácností během Vánoc a také mimo ně.

Dnes jsou křehké kokosové rohlíčky oblíbeným pečivem po celý rok a jsou příkladem toho, jak se tradiční recepty mohou vyvíjet a obohacovat o nové chutě a variace. Vyzkoušejte také náš recept na jednoduché linecké těsto. Nebo také náš recept na bramborový salát.

Ingredience

  • 250 gramů Hery (případně jiného tuku vhodného na pečení, například i másla),
  • 250 gramů polohrubé mouky,
  • 260 gramů strouhaného kokosu,
  • 150 gramů moučkového cukru,
  • ½ balení kypřicího prášku do pečiva,
  • 1 tabulka čokolády na vaření,

Postup receptu

Všechny suroviny kromě čokolády na vaření (tedy Heru, polohrubou mouku, kokos, moučkový cukr, kypřicí prášek do pečiva) smícháme v misce do jednotného těsta. Potřebujeme dosáhnout, aby se suroviny pěkně promíchaly a spojily.

Vypracujeme těsto. Foto - Jaja

Těsto namačkáme do formiček a ty poklademe na plech. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 °C přibližně dvanáct minut.

Těsto namačkáme do formiček. Foto - Jaja

Upečené křehké kokosové rohlíčky můžeme vyklápět ještě teplé – naštěstí se vyklápějí docela jednoduše.

Křehké kokosové rohlíky můžeme vyklápět. Foto - Jaja

Čokoládu na vaření rozpustíme ve vodní lázni, do které namočíme konce kokosových rohlíků. Ty jsou sice výborné i bez ní, ale takto vytvoříte de luxe verzi pro náročné. 

Křehké kokosové rohlíky se výborně hodí k čaji. Foto - Jaja
Křehké kokosové rohlíky se výborně hodí k čaji. Foto – Jaja

Hotovo! Křehké kokosové rohlíčky se výborně hodí k čaji i šálku kávy, ale samy se také neztratí. Zkuste také náš recept na babiččinu ořechovou bábovku.

Videorecept

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno