1x hlasované
 
Doba přípravy: 20 minut,
Doba pečení: 20 minut,
Počet porcí: pro 6 osob, 
 

Receptů na babiččin bramborový salát je mnoho, ale tenhle je u nás opravdu tím tradičním. Připravte si tentokrát tento tradiční salát podle našeho receptu.

Babiččin bramborový salát

Hladké brambory, osvěžující kyselé okurky, hrášek a výborná majonéza se spojily do výtečného bramborového salátu, který je dobrý nápad na jakoukoli příležitost.

Tento recept je pro 6 osob, což z něj dělá skvělou volbu pro rodinné oslavy, pikniky nebo grilování ve společnosti přátel. Příprava tohoto bramborového salátu je poměrně jednoduchá.

Začínáme uvařením brambor ve slupce, dokud nezměknou. Současně uvaříme vajíčka, která budou později přidána do salátu. Zeleninu, tj. mrkev, petržel a celer, také uvaříme samostatně, aby zůstala jejich jedinečná chuť a textura. Poté nakrájíme kyselé okurky na drobné kousky a přidáme sterilovaný hrášek.

Uvařená vajíčka se oloupou a nakrájejí na menší kousky. Cibuli nakrájíme na drobno a krátce ji povaříme, abychom zmírnili její ostrou chuť. Nakonec oloupeme vychladlé brambory a protlačíme je přes kolečko nebo nakrájíme do větší nádoby.

K bramborům přidáme také uvařená vajíčka, nakrájenou zeleninu, cibuli a majonézu. Salát dochutíme solí a pepřem podle vlastní chuti a pečlivě promícháme všechny ingredience.

Tímto jednoduchým postupem vznikne lahodný babiččin bramborový salát s bohatou chutí a texturou. Je vhodný jako příloha k různým druhům masa nebo ryby, ale také může sloužit jako samostatný pokrm pro vegetariány.

Díky své všestrannosti a chutnosti je bramborový salát skvělým nápadem pro různé příležitosti, ať už jde o rodinnou oslavu, piknik v přírodě nebo společenské grilování.

Historie

Historie bramborového salátu je zajímavá a má kořeny v různých kulinářských tradicích. Zde je stručný přehled:

  • Brambory jako klíčová ingredience: Brambory byly pěstovány v Jižní Americe po tisíciletí a byly základní potravinou pro domorodé obyvatele této oblasti. Poté, co co mořeplavci přivezli brambory do Evropy po svém objevu Ameriky v 15. století, se staly důležitou součástí evropské kuchyně.
  • Evropský vliv: U nás se brambory staly populární potravinou během 18. století, a to zejména v některých částech střední a východní Evropy. Byly levnou a výživnou potravinou, což vedlo k jejich širokému rozšíření.
  • Vznik bramborového salátu: Historie tohoto salátu, jak ho známe dnes, je spojena s vývojem různých pokrmů a salátů obsahujících brambory a zeleninu. V některých evropských zemích, zejména v Německu a Rakousku, byly brambory používány k přípravě mnoha různých salátů a pokrmů, které využívaly brambory jako klíčový ingredience.
  • Americká variace: V USA se bramborový salát stal populárním v průběhu 20. století. Americká variace často obsahuje brambory, majonézu, kyselé okurky, cibuli a další přísady. Je často podáván jako příloha ke grilovanému masu nebo na pikniku.
  • Různé regionální varianty: Bramborový salát má nyní různé regionální varianty po celém světě. Každá kuchyně má své vlastní oblíbené recepty a přísady, které přidávají do bramborového salátu, což z něj činí rozmanitý pokrm.

Celkově lze říci, že bramborový salát má kořeny v historii brambor jako potraviny a vývoji různých pokrmů, které využívají brambory a zeleninu. Dnes je bramborový salát oblíbeným pokrmem po celém světě a má mnoho regionálních a kulturních variant.

 Vyzkoušejte také slovenské halušky s brynzou, nebo náš vánoční recept na jednoduché linecké těsto.

Ingredience

  • 1 kilogram brambor,
  • 1 petržel a 1 celer nebo 330 g sterilované zeleniny,
  • 1 cibule,
  • 225 g majonéza,
  • 1 sklenice kyselých okurek,
  • hrášek,
  • sůl,
  • pepř,

Postup receptu

Brambory ve slupce uvařte do změknutí. Všechny vajíčka uvařte v hrnci natvrdo. Celou mrkev, petržel i celer uvařte samostatně.

Brambory ve slupce uvařte. Foto - Michal Trško
Brambory ve slupce uvařte. Foto – Michal Trško

Kyselé okurky nakrájíme na drobné kousky. Nakrájíme si i zeleninu a přidáme do ní i sterilovaný hrášek.

Nakrájíme si zeleninu. Foto - Michal Trško

Uvařené vejce si oloupeme a nakrájenou cibuli krátce povaříme.

Cibuli krátce povaříme. Foto - Michal Trško

Vychladlé brambory oloupeme a protlačíme přes kolečko do větší nádoby. Do brambor přes kolečko protlačíme i uvařená vejce. Do nádoby přidáme i na drobno nakrájenou zeleninu.

Brambory oloupeme a protlačíme přes kolečko. Foto - Michal Trško

Následně přidáme i uvařenou cibuli a majonézu. Salát osolíme, opepříme a pořádně promícháme. 

Bramborový salát promícháme. Foto - Michal Trško
Babiččin bramborový salát promícháme. Foto – Michal Trško

Bramborový salát podáváme s masem nebo rybou. Vyzkoušejte také vánoční recept na křehké kokosové rohlíčky. A tady je i recept na karbanátky.

Videorecept

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno