Nejlepší znojemská omáčka je tradiční český pokrm založený na vepřovém mase. Klíčovími ingrediencemi, které omáčce dodávají její charakteristickou chuť, jsou kyselá okurka a hořčice.
Znojemská omáčka
Znojemská omáčka se tradičně připravuje tak, že se maso nakrájí na menší kousky a opeče se na cibuli. Následně se přidají okurky a hořčice. Vše se zalije vývarem a dusí, dokud maso není měkké.
Vepřová znojemská omáčka se obvykle podává s houskovým nebo bramborovým knedlíkem. Je oblíbená v mnoha českých domácnostech a restauracích díky své výrazné chuti, která se liší od ostatních tradičních českých omáček jako je například svíčková.
Historie
Znojemská omáčka, jako mnoho tradičních receptů, má kořeny v regionálních zvyklostech a dostupných surovinách oblasti, odkud pochází. Znojmo je město na jižní Moravě, známé svými vinicemi, historií a také kulinářskými specialitami.
Historie znojemské omáčky, stejně jako mnoho jiných tradičních jídel, je obtížné přesně vystopovat. Přestože nemáme konkrétní záznamy o jejím původu, můžeme usuzovat, že vznik této omáčky je spojen s dostupností místních surovin a kulinářskými tradicemi v oblasti.
Kyselé okurky, jedna z klíčových ingrediencí, jsou populární v celém regionu střední Evropy a hořčice také má v regionu dlouhou tradici.
Dále můžeme předpokládat, že znojemská omáčka, stejně jako mnoho jiných tradičních českých jídel, vznikla v době, kdy bylo důležité vytvořit chutná a výživná jídla z dostupných a ekonomicky přijatelných surovin.
S rostoucí popularitou české kuchyně, jak v Česku, tak v zahraničí, se znojemská omáčka stala jedním z klasických pokrmů, který je reprezentativní pro bohatství a rozmanitost české kulinářské tradice.
Připravte si tuto skvělou omáčku tentokrát s námi. Zde je případně recept na česnečku a zde recept na čočku na kyselo. Tady je i naše cuketa plněná mletým masem. A tady je domácí sekaná. Nebo náš okurkový salát. Tady jsou zase zapečené brambory se sýrem.
Ingredience
- 700 g vepřového masa (vepřové ramínko),
- 2 ks cibule,
- 30 dkg slaniny,
- 3 polévkové lžíce plnotučné hořčice,
- 6 ks sterilizovaných okurek,
- 1 čajová lžička soli,
- pepř,
- 1 kostka masoxu,
- 2 polévkové lžíce oleje
- Na jíšku: 2 polévkové lžíce másla,
- 2 polévkové lžíce hladké mouky,
Postup receptu
1
Nejdřív si cibuli očistíme a nakrájíme na jemno. Do hrnce dáme olej a cibuli na něj osmažíme do zlatova.
2
Slaninu nakrájíme na kostičky a přidáme k cibuli a smažíme až slaninu zesklovatí.
3
Maso nakrájíme na kostičky a přidáme k cibuli a slanině, až se zatáhne, osolíme a opepříme.
4
Směs podlijeme vodou cca 1,5l, vhodíme masox a nakrájíme okurky na kostičky a přidáme k masu. Vaříme maso do měkka cca 30 minut.
5
Mezitím si uděláme jíšku. Na pánvičce rozpustíme máslo a vmícháme do něj mouku, až nám jíška ztmavne, přidáme do omáčky a necháme omáčku 10 minut probublat.
6
Nejlepší znojemská omáčka skvěle chutná s rýží, nebo domácím houskovým knedlíkem.
Dobrou chuť! Vyzkoušejte také naše recepty na polévky. Vyzkoušejte i náš recept na halušky se zelím a uzeným masem. A tady je i recept na karbanátky.
Videorecept
Jaké maso můžeme použít k přípravě znojemské omáčky?
Do znojemské omáčky se tradičně používá vepřové maso, konkrétně vepřová kýta nebo vepřová plec. Tyto části vepřového masa jsou ideální pro tuto omáčku díky své chuti a textuře, která se po dlouhém vaření stává hezky měkká. Nicméně, pokud chcete experimentovat nebo máte jiný druh masa k dispozici, můžete zkusit použít i jiné druhy masa. Hovězí maso by mohl být vhodným náhradníkem, ačkoli to změní charakteristickou chuť omáčky. Důležité je zvolit kus masa, který se hodí k delšímu vaření a dusení, aby se stal měkkým a šťavnatým.
Jaké přílohy se nejlépe hodí ke znojemské omáčce?
Tradiční volbou jsou především knedlíky, protože dokonale doplňují konzistenci a chuť omáčky. K znojemské omáčce se hodí i jiné přílohy, tady je seznam.
Knedlíky – hlavně houskové knedlíky, které dokonale nasají omáčku.
Bramborové knedlíky – alternativa k houskovým, s jemnější chutí.
Vařené brambory – jednoduchá a neutrální příloha, která dobře kontrastuje s kořeněnou omáčkou.
Bramborová kaše – měkká a kremová varianta, která se může hodit k měkkému masu.
Těstoviny – například široké nudle nebo špagety mohou být alternativní přílohou.
Rýže – zejména smažená nebo vařená, může být také dobrým doplňkem.