1x hlasované
 
Doba přípravy: 20 minut,
Tepelná úprava: 10 minut,
Počet porcí: 3-4,
 

Klasická česnečka s bramborem podle tradičního receptu na skvělou polévku, která vás zahřeje.

Klasická česnečka

Máme pro vás tip na posílení imunity, dopřejte si česnečku. Skvělá polévka z česneku a s bramborem od žen ve městě. Přinášíme vám skvělý recept, který stojí za vyzkoušení. Jednoduchý a rychlý i pro začátečníky.

Klasičká česnečka s bramborem je rychlá na přípravu, zabere jen kolem 30 minut a zasytí 4 až 5 osob. Polévky jsou oblíbené na oběd i večeři a tato výborná polévka s česnekem, strouhaným sýrem a opečeným chlebem je skvělou inspirací.

Je to chutná polévka, která vás příjemně zahřeje a zasytí. A co je nejlepší, můžete jí vařit po celý rok. Je to skutečně fantastické jídlo, které rozhodně stojí za to vyzkoušet. Vstupte do kuchyně s námi a uvařte si zdravou a lahodnou polévku, kterou musíte vyzkoušet. Vařte s námi hravě a zdravě.

Skvělý česnek

Klasická česnečka je polévka, která v sobě nese vše, co milujeme na tradičních jídlech. Brambory dodávají sytost a říz, zatímco česnek přidává intenzivní a charakteristickou chuť.

Česnečka je skvělou volbou nejen v chladnějších dnech, kdy nás potěší svou zahřívající podstatou, ale i jako výtečná pochoutka kdykoliv si ji přejete. Někdy jsou jednoduchá jídla ta nejvíce osvěžující a dávají nám pocit domova a pohody.

Česnek je pro naše zdraví opravdovým zázrakem, neboť má antibakteriální a antivirové účinky a také je bohatý na důležité minerály. Některé látky v česneku mají protizánětlivé vlastnosti, což znamená, že mohou pomoci snižovat zánět v těle.

Česnek obsahuje také antioxidanty, které pomáhají neutralizovat volné radikály v těle a mohou tak přispívat k ochraně buněk před poškozením. Kromě toho má mnohé jiné benefity. A ještě fantasticky chutná.

Historie

Klasická česnečka je tradiční česká polévka s dlouhou historií, která sahá až do středověku. Tato polévka měla původně úlohu zasytit pracující lidi na polích či v dílnách. Její jednoduché složení z brambor, česneku a dalších dostupných surovin bylo vhodné pro rychlou a sytou večeři.

V průběhu času se recept na česnečku vyvíjel a různé regiony měly své vlastní variace. Základní složky zůstávaly podobné, ale některé přísady se mohly lišit. V některých verzích se například přidávalo i maso nebo klobása. Česnečka získala popularitu i díky svému zdravotnímu benefitu, který je spojen s obsahem česneku.

Česnek byl historicky považován za léčivou rostlinu s antibakteriálními a antivirovými účinky, což mělo význam v dobách, kdy nebyla k dispozici moderní medicína. To pravděpodobně přispělo k tomu, že česnečka byla oblíbená nejen pro svou chuť, ale i pro své zdravotní benefity.

Dnes je klasická česnečka oblíbená tradiční polévkou v české kuchyni a vychutnává se v různých variacích nejen v Česku, ale i v sousedních zemích. Její jednoduchost, chuťová bohatost a historie ji činí nepostradatelným prvkem kulturního dědictví a chutí České republiky.

Polévky se těší velké oblibě, protože jsou úžasné na oběd, ale i večeři. Inspirujte se naší výbornou česnečkou s bramborami, strouhaným sýrem a opečeným chlebem. Chutná polévka zahřeje a zasytí.

Vyzkoušejte i další naše recepty. Máme pro vás například ten na grilovaná kuřecí prsa. A také skvělý grenadýr. Skvěle chutná i tradiční kulajda. Nebo také valašská kyselica. Tady je i naše krémová česnečka.

Ingredience

(pro 5 osob)

  • 8 stroužků česneku (i více, podle chuti),
  • 2 polévkové lžíce másla,
  • 2 ks brambor střední velikosti,
  • 1,5 l vývar (masový, zeleninový, z brambor),
  • Na dochucení: mletá červená paprika, pepř, celý kmín, vegeta (nemusí být), sůl,
  • Do polévky: strouhaný sýr, opečená bagetka (krutony, smažený hrášek), bylinky (petrželová nať, pažitka).

Postup receptu

Připravíme si česnek, který oloupeme a protlačíme (nastrouháme). Množství záleží na každém individuálně, záleží jak ho snášíme. Necháme trošku odstát, aby se uvolnila chuť a živiny.

Připravíme si česnek. Foto - Nela

Brambory očistíme, omyjeme a nastrouháme na struhadle (jako na jablka). Můžeme je nakrájet na kostičky. Brambory polévku zahustí. Pokud chceme pouze česnekový vývar, brambory vynecháme.

Brambory nastrouháme. Foto - Nela

Máslo zahřejeme a přidáme česnek. Opražíme, aby byl cítit. Pozor, aby se nepřipálil. Přidáme brambory. Promícháme. Zasypeme červenou paprikou, kmínem, pepřem. Trošku opražíme.

Promícháme. Foto - Nela

Zalijeme vývarem (vodou). Vaříme do změknutí a dochutíme podle potřeby. Pečivo opečeme na olivovém oleji. Polévku podáváme horkou se strouhaným sýrem, opečeným pečivem a bylinkami.

Klasická česnečka je hotová. Foto - Nela
Klasická česnečka je hotová. Foto – Nela

Tip na závěr: Klasická česnečka je hotová. Chcete ještě intenzivnější česnekovou chuť polévky? Přidejte rozmačkaný (nastrouhaný) česnek přímo do talíře před podáváním. A tady jsou pečené brambory v troubě. Vyzkoušejte i naši dýňovou polévku. Skvělý je také cuketový perník.

Videorecept

Jaké jsou varianty česnečky?

Existuje mnoho variant česnečky, které se mohou lišit podle regionu, tradice a osobních preferencí. Některé z populárních variant česnečky zahrnují:

Klasická česnečka: Tato varianta je základní recept na česnečku, který zahrnuje česnek, brambory, cibuli, vývar, sůl a pepř. Může obsahovat také strouhaný sýr a opečený chléb.

Česnečka se zeleninou: Kromě brambor můžete přidat do česnečky také další zeleninu, jako jsou mrkve, petržel, celer nebo paprika, aby byla polévka bohatší na vlákninu a vitamíny.

Česnečka s uzeným masem: Přidání uzeného masa, jako je uzená klobása nebo slanina, může polévce dodat bohatou chuť a výraznost.

Krémová česnečka: Krémová česnečka je varianta této klasické polévky, která je zpravidla hladší a má krémovou konzistenci. K dosažení této textury se často používá smetana nebo mléko.

Česnečka s houbami: Přidání hub, jako jsou lišky nebo žampiony, může přinést další dimenzi chuti a textury do polévky.

Česnečka s vejcem: Do polévky můžete přidat vařená nebo rozšlehaná vejce, což dodá polévce bílkoviny a krémovou texturu.

Česnečka s bylinkami: Přidání čerstvých bylinek, jako jsou petržel, kopr nebo pažitka, může zvýraznit chuť a vůni polévky.

Křenová česnečka: Přidání nastrouhaného křenu může polévce dodat pikantní a ostrou chuť.

Česnečka s bramborovými knedlíčky: Místo brambor můžete přidat bramborové knedlíčky, které se vaří přímo v polévce.

Moderní variace: Některé recepty mohou obsahovat netradiční ingredience, jako je kokosové mléko, zázvor nebo citronová šťáva, aby se vytvořil nový a zajímavý profil chuti.

Každá varianta česnečky má své jedinečné vlastnosti a lahodnou kombinaci chutí. Nejen klasická česnečka je skvělá polévka k experimentování a přizpůsobení svým preferencím.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno