2x hlasované

 
Doba přípravy: 20 minut,
Doba pečení: 30 minut,
Počet porcí: 4, 
 

Výborný slaný cuketový koláč se slaninou má svůj ověřený recept i u nás. Zkuste recept na chutný slaný koláč, který lze rovněž připravit i z dýně nebo patisonu. 

Slaný cuketový koláč se slaninou

Slaný cuketový koláč se slaninou je nejen vynikajícím (co se týká chuti), ale také multifunkčním pokrmem, který přináší mnoho výhod pro ty, kdo hledají lahodné a zdravé alternativy.

Za prvé, využívá sezónní zeleniny, jakou je cuketa, což je ideální způsob, jak podpořit místní farmáře a konzumovat čerstvé produkty. Díky vysokému obsahu vody a vlákniny je cuketa výživná a nízkokalorická, což činí tento koláč ideálním pro ty, kteří sledují svůj příjem kalorií.

Slanina přidává bohatou chuť a křupavost, což je perfektní kontrast k měkké a vláčné textuře cukety. Kombinace slaniny a cukety je kulinářský zážitek, který zaujme jak milovníky masa, tak i vegetariány (pokud vynecháme slaninu nebo ji nahradíme vegetariánskou alternativou).

Dále je tento recept flexibilní v tom, jaké další ingredience můžete přidat. Ať už máte rádi sušená rajčata, olivy, různé druhy sýrů či bylinek, můžete experimentovat a upravit recept podle svého vkusu. Kromě toho je příprava koláče jednoduchá a rychlá, což z něj činí skvělou volbu pro rodinné večeře nebo pro návštěvy.

Je to také skvělý způsob, jak zaujmout děti a zahrnout je do vaření, protože mohou pomoci s nastrouháním cukety nebo přidáním ingrediencí.

Slaný cuketový koláč se slaninou je nejen chutný, ale také výživný a adaptabilní, což z něj činí perfektní nápad na chutný oběd.

Připravte si s portálem ženy ve městě i cuketu plněnou mletým masem nebo strouhanou cuketu jako přílohu. A tady je tradiční kulajda. Zkuste i náš smažený květák.

Ingredience

  • 4 hrníčky nastrouhané cukety, patisonu nebo vhodného druhu dýně,
  • 2 vejce,
  • 150 g slaniny,
  • 1/3 hrníčku oleje,
  • 1 hrnek špaldové mouky (hladké),
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva,
  • 1 větší cibule,
  • 2 stroužky česneku (případně více či méně podle chuti),
  • 1 hrnek nastrouhaného tvrdého sýra (nebo mozzarelly),
  • k dochucení: sůl, kurkuma (výborná na klouby), drcený kmín, pepř, sušená bazalka (nebo oregano, provensálské koření, sušená rajčata s bazalkou) nebo jiné čerstvé bylinky,

Postup receptu

Cuketu si očistíme, odstraníme střídku a nastrouháme (struhadlo na jablka). Namísto dýně můžeme zvolit cuketu, ale i patison. Nejvíce práce nám zabere očištění a nastrouhání zeleniny (když máme domácí a slupka je už tvrdá). Pokud nemáme čas, je lepší si ji připravit den předem a uskladnit v lednici. Když zvolíme cuketu a pustí hodně vody, trošku ji vymačkáme.

Nastrúhame cuketu. Foto - Nela

Přidáme vejce, olej, mouku, prášek do pečiva, nadrobno nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, nakrájenou slaninu a nastrouhaný sýr. Dochutíme pepřem. Můžeme použít také čerstvé bylinky. Vymícháme. Velký plech si vymažeme olejem a vysypeme moukou, nebo použijeme papír na pečení. U tohoto receptu s ním však opatrně, měla jsem zkušenost, že se koláč přilepil.

Pečeme při teplotě 180 °C. Foto - Michal Trško

Na plech rozetřeme těsto v tenké vrstvě. Pečeme při teplotě 180 °C minimálně 30 minut dozlatova, aby se udělala křupavá kůrka. Koláč se může péct i déle, záleží na jeho tloušťce.

Slaný cuketový koláč se slaninou je hotový. Foto - Michal Trško
Slaný cuketový koláč se slaninou je hotový. Foto – Michal Trško

Tip chutných receptů: Tento slaný cuketový koláč se slaninou si můžete dokonale upravit podle své chuti, přidat nakrájenou šunku, ale také sušená rajčata nebo olivy chcete-li vegetariánskou verzi. Dobrou chuť! Vyzkoušet můžete také jiné recepty z webu Chutné recepty, například některý z našich 11 receptů z cukety. Zkuste také jak ochutit tatarák.

Videorecept

S čím můžu servírovat slaný cuketový koláč se slaninou?

Slaný cuketový koláč se slaninou je univerzální pokrm, který se dá kombinovat s mnoha doplňky. Při servírování můžete zvolit několik možností:
Čerstvé zeleninové saláty: Rukolový, ledový či smíšený salát s rajčaty, okurkami a možná i avokádem, posypaný olivovým olejem a balzamikovým octem.
Dipy a omáčky: Jogurtový nebo tvarohový dip s bylinkami, tzatziki, guacamole, nebo lehká aioli mohou být skvělým doplňkem.
Pečené zeleniny: Zapečená rajčata, papriky nebo lilek by mohly být lahodným doplňkem k koláči. Polévky: Lehká zeleninová polévka nebo vývar může být výtečným předkrmem před koláčem.
Brambory: Vařené brambory mohou být výživnou přílohou se kterou lze servírovat podobný koláč z cukety nebo dýně.
Nápoje: Chladné bílé víno, rosé nebo lehké pivo může dobře doplnit chutě koláče. Pro nealkoholickou variantu je skvělá čerstvá limonáda nebo bylinkový čaj.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno