2x hlasované
 
Doba přípravy: 20 minut,
Doba pečení: 5 minut,
Počet porcí: pro 6 osob, 
 

Tyto slovenské halušky s brynzou jsou tradičním zástupcem slovenské kuchyně. Určitě jste je zkusili a víte, že nabízejí výborné spojení bramborových noků smíchaných s brynzou, doplněných o křupavou slaninu.

Slovenské halušky s brynzou

Toto jednoduché, ale chutné jídlo nabízí neodolatelnou kombinaci chutí a textur, ideální pro každou příležitost. Slovenské halušky s brynzou, tradiční pokrm slovenské kuchyně, jsou lahodnou a sýtou pochoutkou, která vás jistě nadchne svou jednoduchostí.

Toto jídlo spojuje bramborové halušky s brynzou a křupavou slaninou, vytvářejíc neodolatelnou kombinaci chutí a textur. Tato receptura je nejen rychlá, ale také snadno dostupná a vhodná pro každou příležitost.

Měkké a voňavé bramborové halušky se spojí s pikantní brynzou a slanou slaninou, což vytvoří výborný pokrm, který si zamilují všichni, kdo ochutnají tuto slovenskou lahůdku. Připravte se na jednoduchý a chutný zážitek z jedla s tímto receptem na slovenské halušky s brynzou.

Historie

Slovenské halušky s brynzou mají dlouhou a bohatou historii, a jsou považovány za klasické slovenské jídlo. Historie tohoto pokrmu sahá až do minulých staletí, kdy byly brambory a sýr nazvaný brynza základními potravinami ve slovenské kuchyni.

Brambory byly na Slovensku pěstovány již od 18. století a brzy se staly důležitou součástí stravy obyvatel. Bramborové noky, nazývané „halušky,“ se staly populární hlavně v horských oblastech, kde byly brambory snadno dostupné a cenově dostupné.

Lidé v těchto oblastech vytvořili tradiční způsob přípravy halušek, který se postupem času stal součástí slovenského kulturního dědictví. Brynza, což je tvarohový sýr, je další klíčovou složkou tohoto jídla a má také dlouhou historii v slovenské kuchyni.

Brynza se tradičně vyrábí z ovčího nebo kozího mléka a je významnou součástí mnoha slovenských jídel. Kombinace bramborových noků a brynzového sýra vytváří jedinečnou chuťovou harmonii, která je charakteristická pro slovenskou kuchyni.

Slovenské halušky s brynzou se staly ikonickým pokrmem, který je dnes oblíbený nejen v Slovensku, ale i v dalších částech světa, kde se podobné pokrmy připravují pod různými názvy. Tento recept se přizpůsobil různým regionálním variacím, ale základní složky – brambory, brynza a slanina – zůstaly stále oblíbené a dodávají tomuto jídlu bohatou historii a autenticitu.

Ingredience

  • 1 kilogram brambor,
  • 300 g polohrubé mouky,
  • 300 g slaniny,
  • 350 g brynze,
  • sůl,
  • Potřebné nářadí: pánev na opékání slaniny, struhadlo nebo mixér na strouhání brambor, velký hrnec na vaření noků, nádoba na smíchání halušek s brynzou, haluškář (pokud jej používáte),

Postup receptu

1

Slaninu nakrájejte na kostičky a opečte na pánvi do křupava. 

Slaninu nakrájejte na kostičky. Foto - Michal Trško

2

Očištěné brambory nastrouhejte na jemno, buď na struhadle nebo v mixéru. 

Očištěné brambory nastrouhejte. Foto - Michal Trško

3

K nastrouhaným bramborám postupně přidávejte polohrubou mouku a sůl. Zpracujte na tužší těsto. Těsto by mělo být dostatečně pevné, aby se halušky nerozpadaly při vaření. 

K bramborám postupně přidávejte mouku a sůl. Foto - Michal Trško

4

Brynzu rozdrobte na dno větší nádoby. 

Brynzu rozdrobte. Foto - Michal Trško

5

Do velkého hrnce dejte sevřít osolenou vodu. Těsto ověřte povařením jedné halušky – nesmí se rozpadnout. Halušky tvořte ručně nebo použijte haluškář a házejte je do vroucí vody. 

Halušky házejte je do vroucí vody. Foto - Michal Trško

6

Počkejte, až halušky vyplují na povrch, pak je ještě krátce povařte. Scezené halušky přidejte do nádoby s brynzou. Halušky krátce povařte. Foto - Michal Trško

7Slovenské halušky důkladně promíchejte s brynzou. 

Slovenské halušky s brynzou. Foto - Michal Trško
Slovenské halušky s brynzou. Foto – Michal Trško

Hotové slovenské halušky s brynzou podávejte s opečenou slaninkou a kyselým mlékem. Vyzkoušejte také náš recept na bramborový salát.

Videorecept

Jakou mouku na slovenské halušky s brynzou?

Kromě polohrubé pšeničné mouky, která je tradičně používaná při přípravě slovenských halušek s brynzou, existují i další druhy mouky, které můžete použít podle svých chuťových preferencí. Zde je několik alternativních možností:
Hladká pšeničná mouka: Hladká mouka je jemněji mletá než polohrubá mouka, což vytvoří hladší těsto. Pokud preferujete měkčí texturu halušek, můžete použít hladkou mouku.
Kukuričná mouka: Kukuričná mouka přidává haluškám zvláštní chuť a texturu. Můžete zkombinovat pšeničnou mouku s kukuričnou moukou nebo ji použít samostatně.
Bramborová mouka): Pro ještě intenzivnější bramborovou chuť můžete přidat do těsta bramborovou mouku.
Celozrnná mouka: Pokud preferujete zdravější variantu, můžete zkusit použít pro přípravu halušek celozrnnou pšeničnou mouku.
Rýžová mouka: Rýžová mouka může být vhodnou alternativou pro ty, kteří preferují bezlepkovou stravu.
Kombinace různých druhů mouky: Experimentování s kombinacemi různých druhů mouky může vést k zajímavým výsledkům a novým chuťovým dimenzím.

Je důležité poznamenat, že každý druh mouky může ovlivnit konzistenci a chuť halušek, takže je doporučeno provádět malé testy, abyste zjistili, která možnost vám nejvíce vyhovuje. Tradiční polohrubá pšeničná mouka však stále zůstává oblíbenou volbou pro přípravu autentických slovenských halušek s brynzou.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno