1x hlasované

 
Doba přípravy: 30 minut,
Doba pečení: 40 – 50 minut,
Počet porcí: 6 – 8 kousků,
 

Tato nejlepší velikonoční nádivka připravená podle ověřeného receptu od žen ve městě je skutečná pochoutka. Vyzkoušejte si ji připravit s námi.

Nejlepší velikonoční nádivka

Nejlepší velikonoční nádivka, kterou si můžete připravit pro vaši rodinu a přátele, je tady! Tento tradiční recept, obohacený o generace zkušeností, přináší na stůl kus autentické domácí chuti, která oslavuje jaro a velikonoční svátky.

S pečlivě vybranými ingrediencemi a láskou k vaření se tento recept stane vaším oblíbeným jarním pokrmem. Užijte si přípravu a sdílejte radost z vaření s nejlepší velikonoční nádivkou, která v sobě ukrývá tradici a inovaci.

Tento recept nabízí dokonalou harmonii chutí, od šťavnatého mletého masa až po jemně křupavou kůrčičku, která se tvoří během pečení.

Každý kousek této nádivky chutná výborně, ať už si ji dáte teplou přímo z trouby nebo studenou jako součást velikonočního občerstvení.

Nebojte se experimentovat s různými druhy masa nebo tŕeba i bez masa, nebo přidáním vašich oblíbených bylinek, abyste receptu dodali osobitý nádech. Tato nejlepší velikonoční nádivka je nejen chutná, ale i výživná, a stane se jistě hvězdou vašeho svátečního stolu. Zkuste také babiččin bramborový salát.

Ingredience

  • 500 g mletého masa (plec, bůček, můžeme smíchat i 1/2 vepřového a 1/2 hovězího masa),
  • 400 g vařeného uzeného masa (šunka, může být i uvařené uzené koleno),
  • 8 vajec,
  • 5 rohlíků,
  • podle chuti jarní cibulka (pažitka, petrželka, kopr),
  • k dochucení: 4 stroužky česneku (dle chuti), sůl, mletý pepř, vegeta (pokud používáte), drcený kmín, mletá červená paprika (může být i pálivá),
  • na vymazání plechu: vepřové sádlo (olej), strouhanka,

Postup receptu

1

Uzenou vařenou šunku (uvařené vepřové koleno) nakrájíme na malé kostičky. Můžeme je i pomlít.

Šunku nakrájíme. Foto - Nela

2

Rohlíky nebo housky nakrájíme na malé kostičky, tak je zalijeme podle potřeby vodou, aby změkly.

Housky nakrájíme na malé kostičky. Foto - Nela

3

Připravíme si mleté ​​maso. Pro přípravu můžeme zvolit i hovězí maso, které smícháme s vepřovým.

Maso si umeleme. Foto - Nela

4

Do větší misky přidáme pomleté ​​maso, i nakrájené uzené, žloutky, nakrájenou jarní cibulku (oblíbené bylinky).

Do misky přidáme pomleté ​​maso. Foto - Nela

5

Vše spolu důkladně promícháme a přidáme koření podle chuti. Pozor na sůl, uzené je slané.

Důkladně promícháme. Foto - Nela

6

Následně přidáme změklé rohlíky nebo housky. Pokud bychom to s vodou přehnali, pečivo dobře vymačkáme.

Přidáme změklé rohlíky. Foto - Nela

7

Nakonec z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, který opatrně zapracujeme do masové hmoty.

Zapracujeme do masové hmoty. Foto - Nela

8

Plech na pečení (velikost cca 38×28) dobře vymažeme vepřovým sádlem a vysypeme strouhankou.

Plech na pečení dobře vymažeme vepřovou mastí. Foto - Nela

9

Nejlepší velikonoční nádivku pečeme nejdříve 15 minut při teplotě 200 °C, poté při 150 °C dozlatova přibližně 30 minut. Průběžně jej kontrolujte. Hotovou necháme chvilku vychladnout a nakrájenou podáváme. Výborně chutná i studená.

Nejlepší velikonoční nádivka, 100 krát ověřený recept. Foto - Nela
Nejlepší velikonoční nádivka, 100 krát ověřený recept. Foto – Nela

Tip na závěr: Namísto bílého pečiva můžeme pro tenhle recept zvolit i pečivo celozrnné. Velikonoční nádivka tak bude lépe stravitelná. Pokud hovězí maso nemusíme, můžeme si tuto specialitu připravit také z kuřecího nebo krůtího masa. Délka pečení záleží, na jak velkém plechu budeme nádivku péct. Dobrou tradiční chuť. Zkuste také recept na slaný cuketový koláč, nebo pesto z medvědího česneku.

Videorecept

Mohu si velikonoční nádivku připravit i bez masa?

Samozřejmě, velikonoční nádivka chutná skvěle i ve vegetariánské nebo veganské verzi, která bude stejně chutná a slavnostní jako její masový protějšek. Základem je nahradit maso alternativami, které dodají nádivce potřebnou texturu a chuť. Zde je několik tipů, jak na to:

Houby: Hnědé nebo šampiňony nabízejí výbornou texturu a chuť, která může dobře nahradit maso. Nakrájejte je na malé kousky a osmažte s cibulí, než je přidáte do směsi.

Čočka nebo cizrna: Tyto luštěniny jsou skvělou náhradou masa, poskytují bílkoviny a přidávají sycenost. Nezapomeňte je předem uvařit, dokud nejsou měkké.

Ořechy: Mleté ořechy, jako jsou vlašské ořechy nebo lískové ořechy, přidají nádivce křupavost a nutriční hodnotu. Navíc obohatí nádivku o příjemnou oříškovou chuť.

Tofu nebo tempeh: Pro veganskou variantu můžete použít také tofu nebo tempeh, které jsou skvělými zdroji bílkovin. Tofu nejprve dobře vymačkejte, aby z něj vyšla voda, a pak ho rozdrobte na malé kousky. Tempeh nakrájejte na kostičky a osmažte pro zvýraznění chuti.

Zelenina: Pro více chutí a textur přidejte různé druhy zeleniny, jako je mrkev, celer, paprika nebo brokolice. Nakrájejte je na malé kousky a přidejte do směsi.

Všem těmto alternativám můžete přidat obvyklé koření, bylinky a další ingredience uvedené v receptu, jako jsou rohlíky, vajíčka (nebo jejich náhrady v případě veganské verze), česnek a bylinky, aby jste zachovali tradiční chuť velikonoční nádivky. Experimentujte a přizpůsobte recept podle svého vkusu, aby vaše vegetariánská nebo veganská velikonoční nádivka byla opravdovou pochoutkou na svátečním stole.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno