2x hlasované
 
Doba přípravy: 10 minut,
Doba vaření: 0 minut,
Počet porcí: 2 – 3 skleničky,
 

Pesto z medvědího česneku je poslední roky hitem. Už jeho příprava podle tohoto originálního receptu je zážitkem.

Pesto z medvědího česneku

Domácí pesto z medvědího česneku je vynikající nápad z několika důvodů. Medvědí česnek má jedinečnou a intenzivní chuť, která připomíná kombinaci česneku a cibule, ale je přitom jemnější a má specifický jarní tón.

Příprava vlastního pesta z medvědího česneku umožňuje experimentování a přizpůsobení receptu vašim chutím. Můžete si hrát s poměry ingrediencí, přidávat různé typy ořechů, sýrů nebo dokonce experimentovat s dalšími bylinkami a kořením.

Medvědí česnek je známý svými zdravotními přínosy. Je bohatý na vitamín C, má antiseptické vlastnosti a podporuje trávení a čištění krve. Přidáním medvědího česneku do vašeho jídelníčku v podobě pesta se tak můžete těžit z jeho prospěšných účinků.

Historie

Pesto z medvědího česneku je moderní variací tradičního italského receptu, který pochází z Ligurie, regionu na severozápadě Itálie.

Tradiční pesto, známé jako pesto alla genovese, je vyrobeno z čerstvé bazalky, piniových oříšků, česneku, parmazánu (nebo sýra pecorino), olivového oleje a soli.

Původní receptura se datuje do středověku, přičemž současná forma je známá od 19. století. Použití medvědího česneku v pestu je relativně novým jevem, který vznikl jako součást širšího aktuálního trendu využívání lokálních a sezónních surovin.

Zatímco přesný původ používání medvědího česneku v pestu není jasně dokumentován, lze předpokládat, že byl inspirován touhou experimentovat s tradičními recepty a přizpůsobit je místním chutím a dostupným surovinám.

Rozšíření popularity medvědího česneku v gastronomii a jeho využití v pestu odráží rostoucí zájem o foraging (sběr divokých potravin) a využívání divoce rostoucích bylin a rostlin v kuchyni.

Dnes je pesto z medvědího česneku oblíbeným způsobem, jak využít jedinečnou chuť této byliny, a stalo se populární jak mezi amatérskými kuchaři, tak v restauracích, které chtějí nabídnout svým hostům něco netradičního.

Přestože se jedná o relativně nový příspěvek k gastronomii, pesto z medvědího česneku si rychle získalo své místo díky své výrazné chuti a univerzálnosti v použití. Tu je také naše domácí tatarská omáčka. Zkuste i tento recept na nejlepší velikonoční nádivku.

Ingredience

  • 250 g – listů medvědího česneku,
  • cca 10 g, nebo podle chuti – sůl (mořské, kamenné, himálajské),
  • 180 – 200 ml – oleje (olivový, slunečnicový, sezamový či ořechový. Vyberte si podle chuti),
  • Podle chuti – olivy, ořechy, chili papričky, sušená rajčata či mandle,

Postup receptu

Směs listů medvědího česneku, soli a oleje rozmixujeme.

Listy medvědího česneku rozmixujeme. Foto - Michal Trško

Vlijeme do připravených menších sklenic s uzávěrem. Takto uzavřené a uložené na chladném, tmavém místě vydrží klidně i do další sezóny.

Vlijeme do připravených menších sklenic. Foto - Michal Trško

Do základní směsi můžeme přidat – primixovat olivy, ořechy nebo i chili papričky, sušená rajčata či mandle. Dobrou chuť. 

Pesto z medvědího česneku. Foto - Michal Trško
Pesto z medvědího česneku. Foto – Michal Trško

Tip od žen ve městě: Pokud by se vám pesto zdálo moc slané, před použitím nechte sůl vyplavit s trochou vody. Dobrou chuť. Zkuste také okurkový salát.

Videorecept

Jak dlouho může vydržet pesto z medvědího česneku v lednici?

Doma vyrobené pesto z medvědího česneku může být skutečně velmi trvanlivé, přičemž jeho trvanlivost značně závisí na použitých surovinách a způsobu skladování. Pokud je pesto uložené v chladničce v dobře uzavřené nádobě, může vydržet dlouho, dokonce až celý rok.

Tato dlouhá trvanlivost je často dosažena přidáním oleje, který tvoří ochrannou vrstvu nad pestem a zabraňuje přístupu vzduchu, což pomáhá zpomalit proces oxidace a růst bakterií. Klíčem k maximalizaci trvanlivosti domácího pesta z medvědího česneku je zajistit, aby všechny použité nádoby a nástroje byly dokonale čisté a sterilní.

Dále je důležité pesto po každém použití zakrýt tenkou vrstvou oleje a pevně uzavřít. Pesto můžete také zamrazit, což je ideální způsob, jak si uchovat jeho čerstvost na ještě delší dobu. Zamrazení v malých porcích, například v ledových kostkách, umožňuje praktické a snadné použití pesto i v budoucnu bez nutnosti rozmrazování celého množství.

Přestože může doma vyrobené pesto z medvědího česneku vydržet v chladničce dlouhou dobu, je doporučeno sledovat jeho stav a před použitím vždy zkontrolovat jeho vůni a chuť, aby se předešlo konzumaci potravin, které by mohly být zkažené.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno