3x hlasované

 
Doba přípravy: 15 minut,
Doba pečení: 30 minut,
Počet porcí: 1 plech,
 

Připravit si hrníčkový jablečný koláč na plech není nijak náročné. Zvládnete to jen s hrníčkem, nepotřebujete žádnou váhu. Vyzkoušejte náš ověřený recept a vychutnejte si doma skvělý ovocný koláček z hrníčku.

Hrníčkový jablečný koláč

Hrníčkový jablečný koláč je v mnoha domácnostech oblíbeným dezertem, a to nejen pro jeho lahodnou chuť, ale i pro řadu praktických výhod. Začíná to snadnou a rychlou přípravou, kde většina receptů nevyžaduje složité postupy ani speciální nástroje. Nepotřebujete žádnou váhu. K odvážení surovin vám stačí pouze hrnek.

Tento koláč je ideální pro ty chvíle, kdy máte rychle chuť na něco sladkého, protože může být hotov za pár minut. Kromě klasického jablečného náplně nabízí prostor pro kreativitu, umožňuje přidání dalších ingrediencí jako ořechy či čokoládové kousky.

Samozřejmě, kouzlo tohoto dezertu je také v klasické kombinaci jablek se skořicí, jejíž aroma při pečení naplní celý dům a vytváří útulnou atmosféru.

Jablečná náplň s její jemnou kyselostí a sladkostí vytváří lahodnou kombinaci, která je těžké odmítnout. Jablka jsou běžně dostupná a v mnoha regionech jsou jedním z nejčastějších sezónních plodů, což činí hrníčkový jablečný koláč ekonomicky snadno dostupným dezertem.

Všechny tyto aspekty dohromady činí hrníčkový jablečný koláč na plech nejen chutným, ale i praktickým řešením pro rychlé sladké potěšení. Ačkoli koláč sám o sobě nemusí být považován za zdravý, jablka obsahují mnoho vitamínů, vlákniny a antioxidantů, což dodává dezertu určitý výživný přínos.

Historie

Hrníčkové koláče, jsou relativně novým jevem v historii pečení. Pojďme se podívat na historii hrníčkového jablečného koláče:

  • Era moderní trouby: Zatímco tradiční jablečné koláče mají dlouhou historii sahající až do středověku v Evropě, koncept hrníčkových koláčů vznikl s popularizací moderních pečících trub v domácnostech po celém světě, zejména od 80. let 20. století.
  • Rychlý životní styl: S rychle se měnícím životním stylem, kdy lidé hledali rychlejší a snazší způsoby, jak si připravit jídlo, se hrníčkové koláče staly oblíbeným řešením. 
  • Osobní porce a experimentování: Koncept hrníčkových koláčů umožnil jednotlivcům experimentovat s různými přísadami a vytvářet si vlastní verze koláčů. Jablečný koláč byl jedním z tradičních receptů, který byl adaptován do této rychlé formy.
  • Popularizace na internetu: S nástupem sociálních médií, blogů a YouTube v 21. století se recepty na hrníčkové koláče rychle šířily a staly se oblíbeným trendem. Jablečný koláč byl jedním z oblíbených variant, díky své tradiční chuti a jednoduchosti přípravy.

Ačkoli hrníčkový jablečný koláč nemá tak dlouhou historii jako jeho tradiční protějšek, rychle si získal popularitu díky své jednoduchosti, rychlosti a schopnosti uspokojit chuť na sladké na požádání.

Máme také recept na babiččinu ořechovou bábovku. Nebo i Honzovy buchty s povidly. Vyzkoušejte také recept na valašský frgál. Vyzkoušejte také recept na jednoduché linecké těsto. Nebo zkuste také náš recept na fit palačinky. Zkuste také recept na křehký jablečný koláč.

Ingredience

  • (hrnek 0,2l)
  • 4-5 ks velkých jablek,
  • 2,5 hrníčku polohrubé mouky (špaldové),
  • 1 hrnek krystalového cukru (třtinového),
  • 1 hrnek vlažného mléka,
  • ½ hrníčku oleje,
  • 2 vejce,
  • 2 lžičky skořice,
  • 2 lžíce kakaa,
  • 1 vanilkový (vanilinový) cukr,
  • 1 lžička sody bikarbony,
  • 1 kypřicí prášek,
  • marmeláda,
  • čokoláda,
  • ovoce,

Postup receptu

Nejprve si připravíme jablka, ktoré si očistíme a nastrouháme nahrubo (asi 700 g). V misce si utřeme všechny suroviny: mouku, cukr, mléko, olej, vejce, skořici, kakao, sodu bikarbonu a prášek do pečiva. Přidáme jablka a všechno spojíme.

Přidáme jablka a spojíme. Foto - Michal Trško

Větší plech (cca 30×40) si vysteleme pečícím papírem, vylijeme naň těsto a pečeme při teplotě 180 °C přibližně 30 minut. Máme-li plech menší, koláček bude vyšší, pečeme déle při nižší teplotě 170 °C, aby se propekl.

Vylijeme těsto a pečeme. Foto - Michal Trško

Po upečení hrníčkový jablečný koláč na plech potřeme libovolnou marmeládou a polijeme rozpuštěnou čokoládou. Před podáváním jej můžeme ještě vylepšit a ozdobit šlehačkou nebo čerstvým ovocem. Například banánem.

Hrníčkový jablečný koláč je hotový. Foto - Michal Trško
Hrníčkový jablečný koláč je hotový. Foto – Michal Trško

Dobrou chuť. Zkuste také recept na cheesecake s ovocem.

Videorecept

Mohu použít jiný druh mouky místo běžné pšeničné?

Ano, když se rozhodnete připravit si hrníčkový jablečný koláč můžete použít jiný druh mouky místo běžné pšeničné, ale je třeba mít na paměti, že to může ovlivnit strukturu a chuť koláče. Některé populární náhrady pšeničné mouky zahrnují:

Celozrnná mouka: Vytváří hutnější a plnější texturu s intenzivnější chutí.
Ovesná mouka: Dodá koláči měkkou a vláčnou texturu. Můžete ji jednoduše vytvořit doma rozmixováním ovesných vloček v mixéru.
Mouka z rýže: Má lehkou texturu a je vhodná pro lidi s intolerance na lepek.
Kukuřičná mouka: Vytváří jemnou a křehkou texturu, ale má specifickou chuť.
Mandle, kokosová nebo lískooříšková mouka: Tyto mleté ořechy a semena vytvářejí vláčný koláč s bohatou chutí.

Když nahrazujete v receptu na hrníčkový jablečný koláč pšeničnou mouku jinou moukou, může být potřeba upravit množství tekutin nebo dalších složek v receptu, aby byla dosažena správná konzistence těsta. Je dobré začít s menším množstvím a postupně přidávat podle potřeby. Pokud experimentujete s náhradnými moukami poprvé, doporučujeme sledovat recept určený pro danou mouku, abyste dosáhli nejlepších výsledků.

Je možné nahradit cukr něčím zdravějším, např. medem nebo javorovým sirupem?

Ano, cukr je možné v mnoha receptech nahradit zdravějšími alternativami. Pokud chcete v receptu na hrníčkový jablečný koláč vystřídat cukr, můžete zvolit některou z následujících možností:

Med: Má sladší chuť než bílý cukr, takže když ho nahrazujete medem, obvykle můžete použít o 20-25 % méně medu, než kolik je v receptu uvedeno na cukr. Med také přidává určitou vlhkost, takže možná bude potřeba upravit množství tekutin v receptu.
Javorový sirup: Je méně sladký než bílý cukr, takže když cukr nahrazujete javorovým sirupem, měli byste použít o 10-20 % více sirupu. Jelikož je to tekutá složka, je možné, že budete muset snížit množství ostatních tekutin v receptu.

Agávový sirup: Je sladší než cukr, takže jej můžete použít mírně méně. Stejně jako u jiných tekutých sladidel byste měli upravit množství tekutin v receptu.
Stévie: Je mnohem sladší než bílý cukr, takže ji použijte opatrně. Většina produktů na bázi stévie má na obalu uvedené konverzní poměry pro nahrazení cukru.
Datlový sirup nebo datlová pasta: Přírodní sladidlo získané z datlí, vhodné pro veganství a přirozeně sladké.

Při nahrazení cukru v receptu na hrníčkový jablečný koláč jiným sladidlem je dobré mít na paměti, že kromě sladkosti může cukr v receptech také přidávat objem, vlhkost a může ovlivnit texturu výsledného pečiva. Proto je doporučené provádět změny postupně a experimentovat s množstvím, aby se dosáhlo požadovaného výsledku.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno