1x hlasované
 
Doba přípravy: 10 minut,
Tepelná úprava: 15 minut,
Počet porcí: 4,
 
Naše treska na másle pečená na pánvi představuje skvělé jídlo připravené za pár minut. Rychle doma vykouzlíte úžasné zdravé jídlo.

Treska na másle

Treska na másle, známá jako „Torsk på smör“ ve Švédsku nebo „Kabeljau in Butter“ v Německu, je jednoduché a tradiční jídlo známe v mnoha severoevropských zemích, zejména ve Skandinávii a Německu.

Historie přípravy tresky na másle sahá daleko do minulosti a je spojena s obchodem a dostupností surovin v těchto regionech. Treska je hlavním rybářským zdrojem v Severním moři a Atlantiku, což z ní činí základní složku stravy mnoha evropských zemí po staletí.

Máslo, které je další důležitou složkou, bylo vždy hojně dostupné v evropských zemích, kde se vyrábělo z mléka domácího dobytka.

Historicky bylo lovení tresky v severní Evropě propojeno s námořními cestami a obchodními trasami, což umožnilo šíření ryb a postupů jejich přípravy do různých regionů.

Příprava tresky na másle je jedním z nejstarších a nejjednodušších způsobů, jak tuto rybu připravit. Toto jednoduché jídlo odráží dostupnost a popularitu surovin v daném regionu a bylo často připravováno rybáři na lodích nebo doma v kuchyních.

S postupem času se recepty a techniky přípravy vyvíjely, ale základní principy pečení zůstávají stejné: treska na másle je osmažena a dochucena solí a pepřem. Toto tradiční jídlo se často podává s bramborami a zeleninou.

Vyzkoušejte také jak chutná losos na pánvi. A tady jsou pečené brambory v troubě. Vyzkoušejte také recept na strouhanou cuketu jako přílohu.

Ingredience

(na 4 porce)

  • 4 filety tresky (rybí filé),
  • Na dochucení: sůl,
  • pepř,
  • celý (drcený) kmín,
  • mletá červená paprika,
  • sušený česnek – podle chuti,
  • nebo jiné oblíbené koření – koření na ryby, sušené bylinky a pod,
  • Na opečení: 2 polévkové lžíce másla a 2 polévkové lžíce olivového oleje (oleje),

Postup receptu

Tresku můžeme zvolit nejen čerstvou, ale i mraženou (filé rozmrazíme). Filé tresky omyjeme a důkladně osušíme. Okořeníme podle chuti.

Připravíme si filety tresky. Foto - Nela

Na kvalitní pánev přidáme máslo a olivový olej (olej), necháme rozehřát. Kvalitní pánev je velmi důležitá, aby se ryba nepřichytila.

Rozehřejeme si máslo. Foto - Nela

Na rozehřáté máslo s olivovým olejem (olejem) vložíme okořeněné filé z tresky. Na mírném stupni rybu opékáme z jedné strany, kontrolujeme.

Když ryba zbělá přibližně do poloviny, ze spodní části je zlatavá, opatrně ji otočíme a dopečeme i z druhé strany, vytvoří se jemně křupavá kůrka.

Rybu otočíme. Foto - Nela

Když chceme fit oběd či večeři, k opečené rybě přidáme pouze zeleninovou přílohu. Treska na másle velmi chutná s bramborovou kaší, ale také s čerstvým chlebem.

Treska na másle pečená na pánvi je hotová. Foto - Nela
Treska na másle pečená na pánvi je hotová. Foto – Nela

Tip na závěr: Pokud máte rádi pálivé, treska na másle chutná báječně i s mletou pálivou paprikou nebo chilli kořením. Dobrou chuť přejeme. Zkuste i naši česnečku. A tady je znojemská omáčka. A tady zase cuketa plněná mletým masem.

Videorecept

Je možné nahradit máslo jiným tukem, například olivovým olejem nebo sádlem?

Ano, je možné nahradit máslo nečím jiným jako je olivový olej nebo sádlo. Olivový olej je zdravější alternativou, která dodá pokrmu jemnější chuť. Sádlo dodá tresce tradičnější chuť, ale je třeba mít na paměti, že má vyšší obsah nasycených tuků. Každý tuk dodá tresce trochu odlišnou chuť, takže výběr záleží na osobních preferencích a dietních omezeních.

Je možné tresku na másle připravit ve smažicím hrnci nebo v troubě?

Ano, tresku na másle lze připravit i ve smažicím hrnci nebo v troubě.

Smažicí hrnec: Pokud máte smažicí hrnec, můžete tresku smažit na másle nebo jiném tuku. Hrnec naplňte dostatečným množstvím tuku a zahřejte na střední teplotu. Tresku opepřete, osolte a poté ji vložte do horkého tuku. Smažte z obou stran, dokud nebude ryba zlatohnědá a dobře propečená.

Trouba: Předehřejte troubu na 180°C. Tresku opepřete, osolte a poté ji položte na plech vyložený pečicím papírem. Na vrchu položte tenké plátky másla. Pečte v předehřáté troubě po dobu asi 20-25 minut, nebo dokud nebude ryba dobře propečená a zlatohnědá.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno