1x hlasované

 
Doba přípravy: 15 minut,
Doba pečení: 50 minut,
Počet porcí: 12 kousků, 
 

Babiččina ořechová bábovka je úžasně chutný koláč. Jednoduchý a vděčný recept na bábovku, kterou si zamilujete.

Ořechová bábovka

Pokud máte rádi měkkou, a ne suchou bábovku, toto je pro vás to pravé ořechové, a to doslova. Ořechová bábovka je oblíbeným dezertem, který si získal srdce mnoha generací. Charakterizuje se svou výraznou ořechovou chutí, často doplněnou tóny vanilky, rumu nebo citronové kůry.

Vzhledem k obsahu ořechů je její textura měkká a vláčná, ale zároveň drobivá, což je typické pro bábovky. Její charakteristický tvar získává díky formě na bábovku, přičemž vrchol může být často posypaný moučkovým cukrem, ořechy nebo polevou.

V receptuře kromě základních ingrediencí jako jsou mouka, cukr, vajíčka a máslo nesmí chybět mleté ořechy, ať už vlašské nebo lískové. Existují i různé varianty ořechové bábovky, někdy s přídavkem čokolády nebo sušeného ovoce pro ještě bohatší chuť. Díky své jednoduchosti a bohaté chuti je tento dezert často vyhledáván pro rodinné oslavy a setkání.

Historie

Babiččina ořechová bábovka má kořeny v tradiční středoevropské kuchyni, především v oblastech Rakouska, Německa a Československa. Bábovky jako takové se v Evropě pekly již od středověku, ale popularita ořechové verze začala růst v 19. a 20. století.

Historie bábovky je úzce spjata s historií speciální formy, ve které se peče. Tvar formy, který je charakteristický pro bábovku, byl inspirován tradičními evropskými vánočními dezerty. V 19. století se s rostoucí dostupností cukru, vajec a dalších ingrediencí staly bábovky běžnějším pečivem v domácnostech.

Ořechy byly v Evropě vždy oblíbenou složkou v cukrářství a pečení, a tak bylo jen otázkou času, než se objevila kombinace ořechů a tradičního těsta na bábovku. A tak byly do receptu začleněny různé ingredience a přísady, což vedlo k vytvoření mnoha variant tohoto tradičního dezertu.

Vlašské a lískové ořechy jsou oblíbené díky své dostupnosti a výrazné chuti, což je delá ideálními pro přidání do receptu bábovky. Díky své chuti a textuře se ořechová bábovka stala oblíbeným dezertem pro různé příležitosti a oslavy.

Vyzkoušejte také náš recept na cuketový perník. Nebo i Honzovy buchty s povidly. Vyzkoušejte také recept na jednoduché linecké těsto. Nebo také recept na kakaový závin. Nebo také recept na hrnkový banánový chlebíček.

Ingredience

  • 170g hladké mouky,
  • 120g mletých vlašských ořechů,
  • 4 vejce,
  • 180g krystalového cukru,
  • 100ml vody,
  • 100ml oleje,
  • 1 balíček prášku do pečiva,
  • půl čajové lžičky sody bikarbóny,
  • 1 balíček vanilkového cukru,

Postup receptu

Vyšleháme tuhý sníh – Bílka oddělíme od žloutků. Bílky dáme do mísy a vyšleháme do tuhého sněhu. Já je dávám do robota a za cca 8 minut mám vyšlehané.

Vyšleháme tuhý sníh. Foto - Kristýna

Žloutky smícháme s cukrem krystal a vanilkovým cukrem – Žloutky dáme do misky a smícháme s cukry do pěny.

Žloutky smícháme s cukrem. Foto - Kristýna

Přidáme vodu a olej – Do pěny přidáme vlažnou vodu a olej a znovu promícháme.

Přidáme vodu a olej. Foto - Kristýna

Přimícháme mouku s práškem do pečiva a sodu – Do žloutkové směsi přimíchám mouku s kypřícím práškem a sodou.

Přimícháme mouku. Foto - Kristýna

Přidáme ořechy – Na závěr přimícháme do těsta namleté vlašské ořechy.

Přidáme ořechy. Foto - Kristýna

Těsto smícháme se sněhem – Do těsta pár tahy přimícháme připravený sníh z bílků.

Těsto smícháme sněhem. Foto - Kristýna

Vylijeme do formy a pečeme – Těsto vylijeme do tukem vymaštěné a moukou posypanou formy a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170 °C na 50 minut.

Vylijeme do formy a pečeme. Foto - Kristýna

Dobrou chuť, ořechová bábovka je hotová. Připravte si také náš recept na hrníčkový jablečný koláč. Zkuste také recept na cheesecake s ovocem. Nebo také náš recept na křehké kokosové rohlíčky. Zkuste také recept na křehký jablečný koláč.

Ořechová bábovka je hotová. Foto - Kristýna
Ořechová bábovka je hotová. Foto – Kristýna

Videorecept

Jaký typ ořechů je nejlepší použít pro ořechovou bábovku?

Ořechová bábovka se nejčastěji připravuje z vlašských ořechů, které se díky své charakteristické chuti a textuře výborně hodí do těsta bábovky. Vlašské ořechy dodávají bábovce jemnou, mírně hořkou chuť, která kontrastuje s sladkostí těsta.

Nicméně, můžete experimentovat i s jinými druhy ořechů, jako jsou lískové ořechy, pekanové ořechy, nebo dokonce mandle. Každý typ ořechu dodá bábovce jinou chuť a texturu. Volba ořechů může záviset na osobní preferenci nebo na dostupnosti ořechů v regionu či na roční době.

Jaké další přísady mohu přidat pro více chutí? Co čokoláda nebo sušené ovoce?

Ořechová bábovka je výborná v základní verzi, ale můžete ji obohatit o různé přísady, aby byla ještě chutnější a zajímavější. Zde je několik nápadů, jak bábovku oživit:

Čokoláda: Můžete přidat čokoládové kousky nebo čokoládové hobliny pro bohatší čokoládovou chuť. Také můžete rozpustit tmavou čokoládu a vmíchat ji do těsta.
Sušené ovoce: Sušené ovoce, jako jsou rozinky, brusinky, hrozinky nebo nakrájené sušené meruňky, dodají bábovce sladkost a kontrast k ořechům.
Likér: Trochu rumu, ořechového nebo čokoládového likéru může dodat bábovce zajímavou hloubku chuti.
Koření: Skořice, muškátový oříšek nebo kardamom mohou bábovku krásně dochutit a dodat jí zajímavý aroma. Kůra z citrusových plodů: Nastrouhaná kůra z citronu, pomeranče nebo limetky může dodat bábovce svěžest a lehkost.
Mák: Můžete přidat i trochu mletého máku, což se bude kombinovat skvěle s vlašskými ořechy.

Experimentujte a kombinujte různé přísady podle vašeho vkusu a inspirujte se tím, co máte zrovna doma v kuchyni.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno