Valašský frgál je tradiční koláč charakteristický svým tvarohovým těstem a různými náplněmi. Zde je základní recept na tradiční vánoční koláč.
Recept na valašský frgál
Na Valašsku je jen pár pekáren, které vyrábí pravé valašské frgály. Jedna z nich je v Resortu Valachy Velké Karlovice. Frgály odsud míří nejen do restaurací nedalekých hotelů, ale i do některých obchodů v regionu.
Resort Valachy je také jediným místem, kde pravidelně pořádají kurzy pečení tohoto tradičního valašského koláče.
Valašský frgál je oblíbeným pečivem mnoha generací. Jeho popularitu můžeme přičítat hlubokým kořenům v moravské kuchyni, kde byl tento recept předáván z generace na generaci. Kromě tradice je valašský frgál oceňován pro jeho variabilitu.
Pekaři mohou experimentovat s různými náplněmi, od tvarohu po ořechy, což znamená, že existuje verze pro každý vkus. Chuť a textura valašského frgálu, spojení křehkého těsta a bohaté náplně, ho činí neodolatelným.
Esteticky je toto pečivo vizuálně atraktivní a stává se tak ideální volbou pro oslavy a rodinné shromáždění. Navíc, jako symbol bohaté historie a kultury Valašska, se stal frgál způsobem, jak mnoho lidí oslavuje a připomíná si své kulturní kořeny.
Díky všem těmto aspektům si valašský frgál získal srdce nejen místních obyvatel, ale také gurmánů z celé České republiky a zahraničí.
O valašském frgálu
Valašský frgál je unikání koláč, který se na Valašsku peče po staletí. První písemné zmínky o něm pochází z roku 1826. Původně se tak označoval „nepodarek“: nepovedený koláč, který hospodyně při pečení pokazila. Později se toto již tradiční pečivo peklo na Vánoce, Velikonoce, ke křtinám, svatbám, v bohatých chalupách i v neděli.
Od roku 2013 je frgál tzv. produktem s chráněným zeměpisným označením Evropské unie (podobně jako mj. olomoucké tvarůžky, štramberské uši nebo pardubický perník).
Ochrana znamená, že jako valašský frgál smí být označovaný pouze koláč, který byl vyroben na území Valašska, a to s danými parametry: má průměr 30 cm, váží zhruba 600 g a je s jednodruhovou náplní.
Nejčastější je frgál hruškový, tvarohový, makový a povidlový (tyto čtyři druhy denně pečou i v Resortu Valachy). Objevují se ale i jiné druhy ovoce, dokonce i zelenina, např. zelí či dýně, někdy také ořechy.
Zkuste také recept na cheesecake s ovocem. Nebo také recept na kakaový závin. Nebo zkuste také náš recept na fit palačinky.
Ingredience
- 500 g hladké mouky,
- 2 žloutky,
- 250 ml mléka,
- 40 g droždí,
- 80 g moučkového cukru,
- sůl,
- 50 ml oleje,
- 125 g Hery (nebo tradiční sádlo s máslem),
- citronová kůra,
- 1 vejce na potírání,
- 100 ml mléka,
- drobenka na posyp,
- máslo,
- rum a mléko na pokapání,
Postup receptu
1
Příprava těsta: V misce rozmíchejte trošku mouky, cukru a droždí. Zalijte malým množstvím ohřátého (nesmí být horké) mléka a nechte vzejít kvásek. Mezitím dejte do mísy mouku, žloutky, sůl, zbytek cukru, citronovou kůru, tuk (o pokojové teplotě) a vlažné mléko. Přilijte kvásek a vypracujte vláčné těsto, které překryjete utěrkou. Dejte ho na teplé místo vykynout, během kynutí jednou zlehka promíchejte. Vykynuté těsto rozdělte na čtyři bochánky a položte je na kruhový pečicí papír o průměru 32 cm. Bochánky rozválejte válečkem na kruhy o průměru 30 cm.
2
Náplně (vždy na 4 celé koláče): Hrušková: 900 g sušených hrušek, 500 g moučkového cukru, 100 ml rumu, 30 g skořice, 30 g badyánu, 50 g vanilkového cukru, 50 g strouhanky na zahuštění. Pro náplň se používají sušené, nikoli čerstvé hrušky, a to kvůli příliš vysokému množství vody v čerstvém ovoci. Hrušky rozemelte a všechny suroviny smíchejte dohromady.
Tvarohová: 1 kg tvarohu, 4 žloutky, 240 g moučkového cukru, 140 g vanilkového cukru, 50 g vanilkového pudinku, 150 g rozinek, 100 ml rumu, 50 ml smetany, citronová kůra, muškátový květ. Rozinky předem namočte do rumu. Suroviny dobře promíchejte, na ředění použijte smetanu.
Povidlová: 700 g povidel, 50 ml rumu, 100 g vanilkového cukru, 160 g, cukru moučka, 25 g strouhanky. Povidla a další suroviny dáme do misky a dobře promícháme, na závěr přidáme strouhanku na zahuštění.
Maková: 600 g mletého máku, 80 g povidel, 250 ml mléka, 40 g skořice, 50 g vanilkového cukru, 80 g mléka, 180 g cukru krupice, 1 dl rumu, 100 g mouky, 50 g másla. Mléko s krupicovým cukrem přiveďte k varu, přidejte umletý mák a za stálého míchání krátce provařte. Hlídejte, aby se směs nepřipálila. Nechte vychladnout a mezitím si připravte z másla a mouky jíšku. Do vychladlé náplně přimíchejte jíšku a ostatní suroviny.
3
Drobenka: 100 g másla, 80 g cukru moučky, 20 g vanilkového cukru, 5 ml rumu, 100 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky. Vše ručně promíchejte a prsty rozdrobte na sypkou drobenku.
4
Dohotovení: Na každý koláč (240 g těsta) rozetřete 400 g náplně. Po obvodu nechte 1 cm okraje těsta volný. Ten potřete rozšlehaným vejcem. Koláč posypte drobenkou. Takto připravený jej nechte ještě chvíli kynout, pak pečte v rozehřáté troubě při cca 200 °C (15–20 minut). Po upečení potřete okraj ještě teplého frgálu mlékem. Na závěr rozehřejte máslo, po odstavení přidejte vanilkový cukr a rum a touto směsí hojně pokapejte hotový valašský frgál.
Dobrou chuť, valašský frgál je hotový. Vyzkoušejte také náš recept na Honzovy buchty s povidly. Vyzkoušejte také recept na jednoduché linecké těsto. Nebo také náš recept na křehké kokosové rohlíčky.
Videorecept
Jaké náplně můžu použít pro valašský frgál?
Pro Valašský frgál můžete použít různé tradiční i moderní náplně. Zde je několik oblíbených náplní:
Tvarohová náplň: Kombinace tvarohu, cukru, vajec a vanilkového cukru, často doplněná rozinkami nebo citronovou kůrou.
Ovocné náplně: Výběr z čerstvého ovoce, například jablek, hrušek, meruněk, třešní nebo švestek, často kombinovaného s cukrem a skořicí.
Ořechová náplň: Mleté vlašské ořechy smíchané s cukrem, medem a skořicí.
Maková náplň: Mletý mák, cukr, med, mléko a rozinky tvoří lahodnou a tradiční náplň. Čokoládová náplň: Kombinace rozpuštěné čokolády, smetany a někdy i ořechů či lískových oříšků.
Rumová náplň: Mleté ořechy, cukr, a rum vytvářejí bohatou a aromatickou náplň.
Můžete také experimentovat a kombinovat různé náplně podle vašeho vkusu nebo vytvářet vlastní unikátní náplně.