5x hlasované

 
Doba přípravy: 120 minut,
Doba pečení: 30 minut,
Počet porcí: 20 buchet, 
 

Honzovy buchty s povidly z kynutého těsta jako z pohádky, které jsou krásně vláčné a nadýchané. Připravte si je tentokrát se ženami ve městě

Honzovy buchty s povidly

Honzovy buchty s povidly jsou lahodnou pochoutkou, která vás okamžitě přenese do doby dětských radostí. Linoucí se vůní okamžite vzbuzují krásne vzpomínky. Tyto vláčné a nadýchané buchty jsou vyrobeny z kynutého těsta, které se stane pravým lahůdkovým zážitkem.

Buchty mají nadýchané těsto, které je typické pro mnoho českých pečivových pokrmů. Je vláčné a příjemně nadýchané, což dodává buchtám jejich charakteristickou texturu. Jednou z klíčových vlastností Honzových buchet je sladká náplň z povidel.

Ty dodávají buchtám ovocnou a sladkou chuť, která se skvěle doplňuje s nadýchaným těstem. Kromě povidel se do buchet někdy přidávají i mleté vlašské ořechy, které přinášejí ořechovou chuť a texturu.

Buchty jsou tvarovány do malých čtvercových nebo obdélníkových forem a skládají se ze dvou vrstev těsta, mezi kterými je štědře nanesena povidlová náplň.

Když jsou buchty upečené, mohou být potřeny rozpuštěným máslem nebo cukrovou polevou, což dodává jejich povrchu lesk a zvýrazňuje sladkou chuť.

Honzovy buchty s povidly jsou skvělou volbou pro rodinnou snídani nebo jako lahodná svačina. Jejich jemný povrch a sladká náplň z povidel dělají z těchto buchet dokonalý dezert.

Historie

Historie přípravy Honzových buchet sahá do tradiční české kuchyně, kde se buchty staly oblíbeným dezertem a pokrmem pro celou rodinu.

Buchty samotné mají bohatou historii v evropské kuchyni, a přestože přesné datum kdy někdo poprvé upekl Honzovy buchty s povidly není známo, jedná se o variaci na kynuté buchty, které se v České republice a střední Evropě pečou a podávají již po staletí.

Příprava kynutého těsta a následné pečení buchet je tradiční dovednost, která byla předávána z generace na generaci. V minulosti byly buchty často připravovány při různých rodinných oslavách, svátcích a slavnostech.

Honzovy buchty s povidly jsou konkrétním druhem buchet, které jsou plněné povidly, což jim dodává jedinečnou chuť a texturu. Recepty na tyto buchty se mohou lišit od rodiny k rodině a od regionu k regionu.

I dnes jsou Honzovy buchty stále oblíbeným dezertem a svačinou v české kuchyni. Jejich nadýchaná struktura a sladká náplň z povidel zůstávají vítanými pochoutkami pro lidi všech věkových kategorií a jsou často spojovány s nostalgií a tradičními hodnotami.

Tady je i náš recept na babiččinu ořechovou bábovku. Nebo recept na cuketový perník. Vyzkoušejte také recept na valašský frgál. Nebo také recept na kakaový závin. Zkuste také recept na křehký jablečný koláč.

Ingredience

  • 500 g hladké mouky,
  • 250 ml polotučného mléka,
  • 100 g másla,
  • 100 g moučkového cukru,
  • 42 g droždí,
  • 2 žloutky,
  • 1 lžička cukru krystal,
  • špetka soli,
  • povidla,

Postup receptu

Uděláme kvásek – Prosejeme mouku, doprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí a posypeme lžičkou cukru. Zalijeme polovičkou teplého mléka a necháme 10 minut v klidu.

Uděláme kvásek. Foto - Kristýna

Smícháme suroviny – Do připraveného kvásku přidáme zbytek mléka, rozpuštěné vychladlé máslo, žloutky a cukr.

Smícháme suroviny. Foto - Kristýna

Vypracujeme těsto – Těsto vypracujeme buď rukou, vařečkou, nebo ideálně robotem klidně 10-15 minut až bude těsto na hranici lehké lepivosti.

Vypracujeme těsto. Foto - Kristýna

Těsto necháme nakynout – Těsto necháme hodinu a půl odpočinout pod utěrkou. Můžeme ho lehce posypat moukou. Přibližně v polovině znovu prohněťte.

Těsto necháme nakynout. Foto - Kristýna

Těsto rozválíme a rozkrájíme – Těsto rozválíme na pomoučněné desce přibližně na výšku 7mm a nožem rozkrájíme na jednotlivé čtverce a lžičkou dáváme povidla. Cípy přitlačíme k sobě, aby náplň nevytekla.

Těsto rozválíme a rozkrájíme. Foto - Kristýna

Buchty dáváme na plech – Do vymazaného plechu tukem, klademe buchtu jednu vedle druhé a buchty ještě tukem potřeme. Buchty necháme na 10 minut ještě nakynout na plechu.

Honzovy buchty dáváme na plech. Foto - Kristýna
Honzovy buchty s povidly dáváme na plech. Foto – Kristýna

Dáme péct – Troubu rozehřejme na 170 °C, pečeme 30 minut do zlatova. Po vytáhnutí buchty pocukrujeme.

Honzovy buchty s povidly dáme péct. Foto - Kristýna
Honzovy buchty s povidly dáme péct. Foto – Kristýna

Dobrou chuť. Vyzkoušejte také náš recept na hrníčkový jablečný koláč. Vyzkoušejte také recept na jednoduché linecké těsto.

Videorecept

Z jaké mouky se dělají Honzovy buchty s povidly?

Buchty se zpravidla dělají z hladké pšeničné mouky (typ 00 nebo hladká mouka v české terminologii). Hladká mouka obsahuje méně lepku než jiné druhy mouky, což pomáhá vytvořit vláčné a nadýchané těsto pro buchty. Tato mouka je ideální pro pečení droždového těsta, které se používá při výrobě buchet.

Jak dlouho se pečou Honzovi buchty s povidly?

Honzovy buchty se obvykle pečou při teplotě kolem 170 °C po dobu přibližně 30 minut. Přesný čas pečení může však záviset na vaší troubě, velikosti buchet a dalších faktorech. Je důležité sledovat buchty během pečení a vyjmout je z trouby, jakmile získají krásnou zlatohnedou barvu a zdají se být dobře upečené.

Čím pomazat buchty?

Buchty můžete potřít různými ingrediencemi, v závislosti na preferencích a receptu. Zde je několik častých způsobů, jak pomazat buchty:

Rozpuštěným máslem: Toto je tradiční způsob, který dodá buchtám krásný lesk a jemnou chuť. Rozpusťte máslo a potřete jím buchty hned po vytažení z trouby.

Cukrovou polevou: Můžete připravit polevu z moučkového cukru a trochy horké vody nebo mléka. Tuto polevu můžete použít k potření buchet, aby získaly sladkou vrstvu.

Medem nebo javorovým sirupem: Pokud máte rádi sladkou chuť, můžete buchty potřít medem nebo javorovým sirupem. Toto je skvělý způsob, jak přidat do buchet přírodní sladkost.

Povidly nebo džemem: Pokud máte buchty plněné povidly nebo džemem, nemusíte je dodatečně mazat. Náplň sama o sobě poskytne sladkost a vlhkost.

Kokosovým olejem nebo krémem: Pokud preferujete exotičtější chuť, můžete buchty potřít kokosovým olejem nebo kokosovým krémem.

Volba závisí na vašem osobním vkusu a na tom, jakým způsobem chcete zvýraznit chuť a vzhled buchet.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno