Křehký jablečný koláč je výborný domácí koláč. Recept je snadný a zvládne ho i méně zkušený pekař.
Křehký jablečný koláč
Křehký jablečný koláč vyžaduje jen základní ingredience, které běžně najdete v kuchyni. Nejen tyto důvody z neho činí nejen chutný, ale i praktický a zdravý nápad na dezert.
Když je tady sezóna jablek a vy chcete vyzkoušet i jiný koláč než štrúdl, vyzkoušejte tento recept. Křehký jablečný koláč je šťavnatý a nejlépe chutná až druhý den, kdy těsto nasaje jablečnou náplň.
Křehký jablečný koláč představuje skvělou volbu z několika důvodů. Zaprvé, je to vynikající způsob, jak využít sezónních jablek, které jsou u nás dostupné prakticky celý rok.
Místní a sezónní suroviny nejenže přinášejí lepší chuť a výživové hodnoty, ale jejich výběr je také příznivý pro životní prostředí a vaši peněženku díky podpoře lokální produkce.
Zadruhé, koláč využívá běžně dostupné ingredience, což eliminuje potřebu shánět speciální nebo exotické suroviny. Třetím plusem je univerzálnost jablkového koláče, který je oblíbený u většiny lidí a hodí se pro různé příležitosti, od rodinných obědů po oslavy a večírky.
Jiné výhody
Další výhodou kterou má křehký jablečný koláč je jeho křehkost a chuť, které jsou zvýrazněny použitím másla, moučkového cukru, mléka, skořice a vanilkového cukru.
Díky kombinaci nastrouhaných jablek s vanilkovým pudinkem a cukrem je koláč šťavnatý a bohatý na chuť, zatímco skořice dodává pikantní tón, který skvěle doplňuje sladkost jablek.
Navíc koláč je nejlepší až druhý den, což je ideální pro přípravu dopředu a zajišťuje, že chuť bude následující den ještě lepší. To je obzvláště praktické pro plánování obědů, večírků nebo jiných setkání.
Nakonec, jablka jako hlavní ingredience jsou bohatá na vlákninu, vitamíny a minerály, což z koláče činí nejen chutný, ale i zdraví prospěšný dezert. Všechny tyto důvody činí z křehkého jablkového koláče nejen chutný, ale i praktický a zdravý nápad na dezert.
Máme také recept na kakaový závin. Nebo i Honzovy buchty s povidly. Vyzkoušejte také náš recept na babiččinu ořechovou bábovku. Zkuste si připravit také náš hrníčkový koláč s jahodami.
Ingredience
- Na těsto:
- 1 kostka másla,
- 400g hladké mouky,
- 1 balíček prášku do pečiva,
- 4 polévkové lžíce moučkového cukru,
- 8 polévkových lžic mléka,
- Náplň:
- 1kg jablek,
- 2 sáčky vanilkového pudingu,
- 2 vanilkové cukry,
- 8 polévkových lžic cukru krystal,
- 1 polévková lžíce skořice,
Postup receptu
1
Nastrouháme jablka – Jablka ošoupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.
2
Přidáme vanilkový puding – Jablka posypeme vanilkovými pudingy.
3
Přidáme cukr – Na nastrouhané jablka nasypeme vanilkové cukry a cukr krystal.
4
Posypeme skořicí – Náplň posypeme skořicí dle chuti, já dala jednu polévkou lžíci. Kdo nemá rád, může se vynechat. A všechno promícháme.
5
Smícháme mouku s kypřícím práškem – Do misky si dáme mouku a promícháme s kypřícím práškem.
6
Přidáme máslo – Do mouky přidáme máslo nakrájené na kostky.
7
Přidáme cukr a mléko – Přidáme cukr a mléko a nejlépe rukami vymísíme těsto.
8
Natlačíme těsto na plech – Na tukem vymazaný plech natlačíme jednu polovičku těsta. Druhou si odložíme na poslední vrstvu.
9
Přidáme náplň – Na těsto dáme připravenou náplň a rovnoměrně uhladíme.
10
Zakryjeme těstem – Druhou polovičku těsta si rozvalíme nejlépe na pečícím papíru a přiložíme na jablkovou náplň. Popicháme vidličkou.
11
Dáme péct – Koláč dáme péct do předem vyhřáté trouby na 1900C na cca 50 minut. Pečeme do zlatova.
Dobrou chuť. Křehký jablečný koláč je hotový. Zkuste také recept na hrníčkový jablečný koláč na plech. Nebo recept na hrnkový banánový chlebíček.
Videorecept
Je možné nahradit cukr něčím zdravějším, např. medem nebo javorovým sirupem?
Ano, je možné nahradit cukr v v receptu na křehký jablečný koláč zdravějšími alternativami jako je med nebo javorový sirup. Tyto přírodní sladidla nejenže přidávají sladkost, ale také mohou obohatit pokrm o další chuťové nuance.
Navíc obsahují vitamíny a minerály, což je činí mírně výživnějšími než běžný bílý nebo hnědý cukr. Při nahrazování cukru je však důležité vzít v úvahu několik faktorů:
Sladivost: Med a javorový sirup jsou sladší než bílý cukr, takže je možná budete potřebovat méně. Obecně se doporučuje použít asi tři čtvrtiny množství medu nebo sirupu oproti množství cukru uvedenému v receptu.
Tekutost: Jelikož jsou med a javorový sirup tekuté, mohlo by být potřeba upravit množství ostatních tekutých složek v receptu, aby těsto nebylo příliš mokré.
Teplota pečení a čas: Přírodní sladidla mohou způsobit, že se pokrmy pečou rychleji nebo tmavnou rychleji než s běžným cukrem. Možná budete muset pečení provádět na nižší teplotu a pečlivěji sledovat pokrm, aby nedošlo k připálení.
Chuť: Med a javorový sirup přidají do receptů specifické chutě. Zatímco v některých případech to může být žádoucí, v jiných může být chuť příliš výrazná nebo nevhodná.
Při přípravě křehkého jablkového koláče by tedy bylo možné cukr v těstě nebo náplni nahradit medem nebo javorovým sirupem, ale je důležité vzít v úvahu uvedené faktory a případně upravit recept podle potřeby. Experimentování a drobné úpravy vám pomohou dosáhnout nejlepších výsledků.