Hlasovať

Kariérní diplomat Ivan Korčok zvítězil v prvním kole prezidentských voleb na Slovensku. Korčok, který kritizuje politiku současné vlády premiéra Roberta Fica, sa v  rozhodujícím druhém kole střetne s předsedou slovenského parlamentu a šéfem vládní strany Hlas–SD Peterem Pellegrinim. 

Po první prezidentce, která patřila celý mandát mezi nejpopulárnější politiky v zemi a získávala ocenění v zahraničí, kandidovalo v prezidentských volbách na Slovensku 11 mužů. V 1. kole prezidentských voleb (22.3.2024) vyhrál muž, který o rovnosti pohlaví a skutečných právech žen hovoří ze všech kandidátů nejčastěji.

Ivan Korčok vyhrál 1. kolo

Dlouholetý diplomat Ivan Korčok, jehož kandidaturu podpořila prezidentka Zuzana Čaputová, vyznává hodnoty jako jsou právní stát, tolerance, respekt, spolupráce a dialog, které se nenaplní bez rovnoprávného postavení žen ve společnosti.

„Boj žen za rovnoprávnost trvá staletí a ještě nějakou dobu trvat bude. Ženy se v praxi stále setkávají se stereotypy, předsudky a překážkami,“ uvedl jako prezidentský kandidát k letošnímu Mezinárodnímu dni žen.

„Jsem přesvědčen, že tento svátek si dnes mají připomínat i politici, protože míra rovnosti žen a mužů je do velké míry i jejich vizitkou a všichni bychom vůči nim měli mít co nejvyšší nároky. Namísto toho registrujeme pokusy snížit promlčecí lhůty za znásilnění, vidíme absolutní nepochopení problémů žen ze strany poslanců, posloucháme vulgarismy z úst vládních politiků vůči nejvyšší ústavní činitelce. Toto musí skončit,“ dodal Ivan Korčok.

Korčok podporuje ženy nejen v diplomacii

Jako ministr zahraničních věcí podporoval Ivan Korčok vyšší zastoupení žen v resortu diplomacie, kde v současnosti působí na diplomatických i nediplomatických místech více než 50 procent žen (51,6 procenta).

Jako ministr odmítl násilí na ženách, když se jeho resort připojil ke globální kampani OSN proti genderově podmíněnému násilí. „Jakékoli porušování lidských práv, včetně násilí na ženách, nemá ve slovenské společnosti místo. Úroveň ochrany žen před násilím je odrazem vyspělosti společnosti,“ uvedl v listopadu 2020.

Podpora práv žen musí být výbavou hlavy státu v zemi, kde ženy tvoří více než 51 procent obyvatelstva. Nemůžeme bez nich mluvit o spravedlivé a výkonné ekonomice, o důvěře v demokracii, o úspěšném boji proti korupci.

Dnes na Slovensku vládne koalice, při které si můžeme jen přát, aby na téma žen raději ani nepřišlo. Jinak nás čeká návrat o několik staletí dozadu a představa nechutných oslav MDŽ bude tou nejméně bolestnou. Stačí si připomenout bezcitnou diskusi kolem zkrácení promlčecích lhůt pro znásilnění.

Proto potřebujeme vládu vyvážit prezidentem, který když hovoří o hodnotách, nespojuje je pouze s mužskou menšinou společnosti.

Autorka: Miriam Zsilleová

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno