1x hlasované

Množství fanoušků seriálu Přátelé zasáhla zpráva o tom, že Matthew Perry zemřel, nepřipravené. Ale ne nás, kteří jsme četli Mattyho životopisnou knihu Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih (kniha vyšla v roce 2022).

Jeho kniha mě velmi zasáhla. Matthew v ní píše o své cestě k největší slávě. O diamantovém chodníku dlážděném krásnými ženami, drahými domy a dolarovými bankovkami.

Co vám může chybět, když se do vás zamiluje Julia Roberts a jste nejlépe placeným seriálovým hercem na světě? Může vám chybět láska k sobě.

Seriál Přátelé pomáhal přežít

Matthew sám sebe nazýval „maletým bez dozoru“. Tak totiž označují dítě, které cestuje letadlem bez rodičů. Matty cestovával mezi Kanadou, kde žila jeho matka a Kalifornií, kde žil jeho otec. Máma dělala politickou kariéru a otec pracoval jako reklamní model a herec.

Tady někde začal jeho pocit smutku a opuštění. Pocit, že pro nikoho není na prvním místě. Že má v sobě prázdnotu, kterou neumí zaplnit. Něco, co později spustilo jednu hroznou potvoru – závislost.

V jednom svém textu jsem psala, že seriál Přátelé ve mně snižuje pocit úzkosti. Když ho díváte, je to, jako by skupinka lidí seděla u vás v obýváku a vy máte na moment pocit, že jsou vašimi skutečnými přáteli.

Mnozí z nás jsme v sobě objevili pořádkumilovnou Moniku, bláznivou Phoebe, puntičkářského Rosa, či občas povrchní Rachel. Každý z nás chtěl mít všechno v paži tak, jak měl Joey a disponovat Chandlerovým smyslem pro humor a sarkasmus. Později dokonce psychologové potvrdili, že během lockdownů mnoho lidí sledovalo Přátele a pomáhalo jim to překonat úzkost z izolace.

Když vyšla životopisná kniha Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih, pochopila jsem, jak velkou bolestí je protkaná Chandlerova postava. Co se skrývá za jeho změnami hmotnosti, jak nesmírně závislost poznamenala jeho život.

Kniha Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih.
Kniha Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih.

Přestože se o jeho problémech s drogami vědělo, nikdo asi netušil, kolik let strávil Matthew na odvykačkách, jak bral 55 tablet léků na bolest denně, jak se léčil na závislosti na alkoholu a opiátech.

Život se závislostí

Lidi se závislostí nikdy neodsuzuji, protože sama vím, jak je závislost na čemkoli náročná, i když je, řekněme, jen mírná. Umím si představit, jak strašný boj to musí být a jak moc to ničí vaše tělo, pokud bojujete se závislostí tohoto kalibru.

Matthew několikrát téměř zemřel, podstoupil dvacet různých operací, jeho tělo bylo dokonce připojeno na mimotělní oběh. Ale vždy ho nějak zachránili.

V posledním období to vypadalo, že svůj boj vyhrál. Že se mu podařilo nad potvorou zvítězit. Nevím, jestli včera vypovídalo službu jeho tělo, ani co bylo příčinou jeho odchodu, vím jen, že nás opustil jeden z Přátel s velkým P.

Snila jsem o tom, že se spojím s jeho agenty a zorganizuji jeho evropské knižní turné. Přestože jsem uvnitř tušila, že při jeho zdravotním stavu to asi nebude možné.

Jeho postavu v Přátelích jsem velmi milovala. Byla mi blízká jeho nejistota a neustálý boj o sebevědomí. Matty byl v mnohém skutečným Chandlerem, jen mnohem nejistějším.

Byl smutným komikem, skvělým hercem a za to mu patří objetí všech fanoušků. Odešel v sobotu, v den narozenin krásné Julie Roberts, se kterou zůstal zřejmě navždy něčím spojen. Matty, všichni my, kteří se necítíme být sebejistí a maskujeme to humorem, děkujeme, že jsi byl s námi.

Autorka: Lucia Čarná

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno