Další tip na pokrm, kde můžete zužitkovat cuketu – krémové cuketové rizoto. Recept je velmi lahodný, chutný i poměrně rychlý pro přípravu.
Krémové cuketové rizoto
Skvěle se hodí na léto, jelikož cuketa rizoto velmi odlehčí, celkovému jídlu dodá objem za minimum kalorií. Cuketa se příjemně v rizotě rozvaří, což jen podpoří jeho krémovost.
Jelikož je chuťově málo výrazná, přidali jsme do rizota za hrst sušených rajčat a slušnou nadílku parmazánu – to do italského rizota jednoznačně patří. Servírovat jej můžete jen tak samy nebo doporučujeme si navrch naložit mozzarellu či burratu.
Burrata je vlastně „pravá“ mozzarella tvořená z buvolího mléka – je neuvěřitelně jemná a krémová uprostřed a do tohoto jídla perfektně pasuje. Rozhodně nic nezkazíte pokud si navrch položíte například kuřecí steak. Krémové cuketové rizoto chutná pak fantasticky. Zkuste i tento recept na strouhanou cuketu.
Ingredience
- 370 g rýže arborio,
- 350 g cuketa,
- 2 ks šalotka,
- 150 ml bílé suché víno,
- 5-8 ks sušená rajčata (suchá, ne naložená v oleji),
- 120 g strouhaný parmazán / pecorino romano,
- 1 L zeleninový / kuřecí vývar ,
- olivový olej ,
- 80 g máslo (bylinkové máslo s rozmarýnem / tymiánem),
- mletý pepř,
Postup receptu
1Připravíme si suroviny. Cuketu nastrouháme nahrubo, šalotku nakrájíme na jemno. Sušená rajčata nakrájíme na malé kousky. Vývar si zahřejeme ve vedlejším hrnci. Pokud nemáte vývar použijte jen slanou vodu.
2Na olivovém oleji s kouskem másla (20-30 g) opékáme šalotku do zlata.
3Potom přisypeme nepromytou rýži arborio is nakrájenými sušenými rajčaty a spolu několik minut opékáme.
4Po několika minutách přidáme polovinu množství nastrouhané cukety. Spolu za stálého míchání ještě opékáme 3-5 minut. Potom přilijeme 150 ml bílého suchého vína a necháme ho odpařit. Bude to trvat asi 3 minuty.
5Když se víno odpaří, postupně budeme přilévat do rizota vývar. Vždy 1-2 naběračky přilijeme a mícháme, dokud rýže nevypije tekutinu. Takto opakujeme, dokud se rýže neuvaří do stavu – al dente. Pokud nemáte rádi al dente, nechte vařit o 2-3 minutky déle.
6Když už máme rýži brzy uvařenou (ještě nám zbylo trochu vývaru) přidáme zbývající polovinu nastrouhané cukety a zamícháme. Rizoto by mělo zůstat krémové, to znamená, že v něm stále zůstává trošku nevstřebané vody/vývaru.
7Odstavíme a na závěr přidáme ještě zbytek másla a parmazán. Ochutnáme, přidáme ještě pepř a pokud třeba i další sušená rajčata – podle chuti. Zamícháme do rizota a můžeme ihned servírovat. Sůl jsme nepřidávali, protože sušená rajčata i parmazán jsou dost slané, hlavně i když vývar máte již osolený, dejte si na to pozor.
TIP: Chcete-li servírovat krémové cuketové rizoto druhý den, doporučujeme jej ohřát s přidáním dalšího másla. Do druhého dne rizoto nakonec vypije všechnu zbylou šťávu, máslo pomůže přivrátit rizotu trochu krémovosti.
Proč si ho udělat doma?
- Krémové cuketové rizoto je pokrm, který si doma rozhodně stojí za to připravit. Nejenže je jeho příprava rychlá a jednoduchá, ale výsledný pokrm je neskutečně lahodný a plný chutí. Domácí příprava vám umožní přesně doladit ingredience podle vaší chuti – můžete přidat více sušených rajčat, zvolit si oblíbený druh sýra nebo experimentovat s různými bylinkami.
- Cuketa, která je hlavní ingrediencí, je skvělým způsobem, jak jídlu dodat lehkost a objem, aniž byste přidávali mnoho kalorií. Navíc obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, což z tohoto rizota dělá nejen chutný, ale i zdravý pokrm.
- Rizoto je navíc univerzální – můžete ho podávat jen tak, nebo ho doplnit o grilovanou zeleninu, kuřecí steak nebo třeba burratu pro extra krémovost. Připravit si krémové cuketové rizoto doma také znamená, že víte, co jíte – můžete si být jisti kvalitou surovin a přesně regulovat množství soli či tuku.
- A pokud vám něco zbyde, není problém – druhý den stačí přidat trochu másla při ohřevu a krémové cuketové rizoto je opět krásně krémové. Je to pokrm, který vás nezklame a potěší jak na běžnou večeři, tak při speciální příležitosti.
zkusila jsem, výborné