Hlasovať

Jeho otec i manželka bojují s rakovinou, jako člen královské rodiny však musí řešit i oficiální povinnosti. Zatímco král Karel III. a princezna Kate bojují s rakovinou a neobjevují se na veřejnosti, princ William musí převzít na sebe více úkolů v době, kdy přežívá v soukromí velmi obtížné období. Musí se vyrovnat s tím, že začíná plnit povinnosti krále dříve, než by chtěl.

Princ William musí musí zastoupit krále

„Když se objevila (králova) diagnóza rakoviny, jsem si samozřejmě jistá, že jeho první reakcí byla starost o otce. Ale je tu také velká tíha zodpovědnosti, která najednou začíná tak trochu padat na jeho ramena. A jsem si jistá, že si to velmi, velmi dobře uvědomuje. Ví, že musí být připraven stát se králem,“ uvedla podle agentury Reuters Anna Whitelock, která se zabývá dějinami britské monarchie.

Pětasedmdesátiletý král Karel III. se v neděli zúčastnil velikonoční mši na hradě Winsdor a vypadal v dobré kondici. Objevil se na veřejnosti poprvé od ledna, kdy Buckinghamský palác oficiálně oznámil, že má rakovinu. Jeho účast je podle BBC a agentury AP pozitivním znamením o jeho zdravotním stavu.

„Není to ale návrat k veřejným povinnostem, spíše se jedná o opatrný první krok zpět směrem do veřejného prostoru,“ napsala k tomu BBC.

Potvrdila to i informace deníku The Sun, že lékaři králi zakázali cestovat na červnové 80. výročí vylodění v Normandii. Zastupovat ho tam zřejmě bude královna Kamila a princ William.

Princ William prožívá těžké období

Princ William bude muset být k dispozici monarchii, ale také svým nejbližším. Na nedělní bohoslužbu ani on, ani jeho manželka Kate a jejich děti. Podle deníku Town and Country tráví velikonoční prázdniny společně v rezidenci Amner Hall v Sandringhamu.

Princ William a princezna Kate.
Princ William a princezna Kate.  Foto – archív ZVM

„Musí být úplně zničen a mít strach o svou ženu, o své děti a o svého otce, navíc ke všem problémům, které měl se svým bratrem,“ řekla podle Reuters královská životopiskyně Claudia Joseph. „Myslím, že je to velmi obtížné. Ale… on něco vydrží. Je velmi stoický,“ dodala.

Pro prince Williama to bude lidsky náročná zkouška. Další po smrti mámy – princezny Diany či roztržce s bratrem Harrym, který opustil královskou rodinu a žije v Americe. Bude ho formovat i jako následníka trůnu.

„Myslím, že královská rodina se musí modernizovat a vyvíjet podle toho, jak jde dál, a musí zůstat relevantní,“ řekl William v roce 2016, kdy se ho BBC zeptala na jeho budoucnost ve funkci krále.

„To je pro mě výzva, jak udělat královskou rodinu relevantní v příštích 20 letech, a může to být za 40 let, může to být za 60 let a já nemám tušení, kdy to bude. Doufám, že se mi to povede,“ dodal tehdy.

Autorka: Miriam Zsilleová

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno