3x hlasované

V gastronomii panuje jistý paradox. Vaření je stereotypně považováno za výsadu žen, ale jakmile dojde na vaření ve velkých gastronomických zařízeních, mají to ženy zase o něco těžší, aby se dostaly na vrchol. Znáte ženy v gastronomii?

Ženy v gastronomii

To opět souvisí především s odpovědností za péči o děti a domácnost, která tradičně připadá ženám. Abyste se v gastronomii dostali daleko, musíte také obětovat odpovídající počet hodin, který značně přesahuje standardní pracovní dobu. Možná i proto naprostou většinu profesionálních českých kuchyní vedou muži.

V české metropoli se však podařilo prorazit několika úspěšným podnikatelkám, které udávají směr moderní gastronomie. Níže se dozvíte, které restaurace vedou ženy a rozhodně stojí za návštěvu.

Bistro Karel

V Praze momentálně není lepší místo na french toast. Bistro Karel se svým moderním přístupem ke gastronomii a naturálnímu vínu ukázalo, jak může nový projekt vdechnout život starým budovám. V domě pro zahradníka v pražské Troji si otevřely podnik dvě mladé podnikatelky a zároveň čerstvé matky.

Ženy v gastronomii: Bistro Karel v Praze. Foto - bistrokarel
Ženy v gastronomii: Bistro Karel v Praze. Foto – bistrokarel

Jako ženy v gastronomii se zpočátku setkávali s vlnou nedůvěry. Hlavně když při získávání a přestavbě objektu jejich spolupracovníci zjistili, že budou mít co do činění se dvěma mladými ženami. Proto své bistro pojmenovaly Karel, aby do svého podniku satiricky vnesly mužský prvek, který tam všichni hledali. A přitom jde o spojení křestních jmen zakladatelek – Karolíny Pomahač a Eleny Chvojkové.

Restaurace Leaf

Fine-diningová restaurace pod vedením Barbory Šimůnkové oživila další odlehlou část Prahy, a to Strašnice. Otevřela ji v roce 2022 s Michalem Bílkem, který zastřešuje víno a servis. Díky gastronomickým zkušenostem Barbory Šimůnkové v různých světových (i) michelinských restauracích nechybí její konceptu duše.

Nějaký čas strávila u Alaina Ducasse v Londýně a podle jejích vlastních slov ji asi nejvíc ovlivnila zkušenost z New Yorku, který považuje za svůj druhý domov.

Ženy v gastronomii: šéfkuchařka Barbora Šimůnková z restaurace Leaf
Ženy v gastronomii: šéfkuchařka Barbora Šimůnková z restaurace Leaf

Své zkušenosti zhmotnila do prostoru, kterému dominuje menu složené z nejlepších místních surovin pocházejících z udržitelných zdrojů. Kromě zážitkové večeře si do restaurace Leaf můžete zajít i na stejně kvalitní polední menu.

Bistro Bjukitchen

Bistro se skandinávským nádechem jen kousek od turistického centra. I tak by se dal popsat prostor, který otevřela Bára Karpíšková, foodblogerka, autorka kuchařek a milovnice jídla. Bistro pojmenované podle Bářina pseudonymu Bjukitchen se vyznačuje dobře vyladěným interiérem a jednoduchým, ale kvalitním jídlem.

Svědčí o tom i nejprodávanější jídlo, kterým je podle Bju omeleta. V letních měsících si můžete dát další hit – točenou zmrzlinu.

Šodó bistro

Česko-slovenské poblouznění buchtami se šodó se zhmotnilo do bistra, které taky nese jeho jméno. Založili ho jedni z nejznámějších českých foodblogerů Zuzana Daňková a Jan Valenta, pracující pod názvem Taste of Prague. Svou lásku ke gastronomii zhmotnili podnikem v pražských Dejvicích.

Bistro Šodó.  Foto - Chantal Cocherová
Bistro Šodó. Foto – Chantal Cocherová

Kromě kvalitní snídaně si v bistru Šodó můžete vychutnat také oběd nebo rychlý šálek kvalitní kávy. Samozřejmě by byl hřích odejít bez ochutnání buchtiček se šodó. Podávají je ve dvou porcích, jako hlavní jídlo nebo jako dezert.

Etapa

Dvojice, která se podílí i na předchozím bistru Šodó, provozuje v Karlíně útulný podnik Etapa. Gabriela a Petr Ogurčákovi nejprve působili jako foodblogeři pod společným názvem PG Foodies. Jejich blog byl v roce 2019 vyhlášen Food blogem roku a možná právě to je motivovalo k otevření kavárny v následujícím roce.

Etapa.  Foto - instagram/Etapa
Etapa. Foto – instagram/Etap

Pokud jste v Karlíně, nemůžete Etapu obejít. Je to oáza klidu s výběrovou kávou a ještě výběrovějšími produkty, jako jsou koláče, chléb a polévky.

Podnikání v gastronomii je podle mnoha zasvěcených složitá záležitost. Zdá se však, že se do tohoto prostředí dominovaného muži postupně daří pronikat i podnikatelkám. Nám nezbývá než jejich restaurace poctít návštěvou a držet jim palce, aby ženy v gastronomii nebyly výjimkou.

Autorka: Chantal Cocherová

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno