Hlasovať

V červenci zrušilo vedení České televize (ČT) investigativní pořad 168 hodin, v srpnu v ČT končí moderátorka Nora Fridrichová, která byla jeho tváří.

Nora Fridrichová pracovala ve veřejnoprávní České televizi 24 let, z toho 18 let vyráběla program 168 hodin, který během své existence přinesl tři a půl tisíce reportáží a v loňském roce měl průměrnou sledovanost 533 tisíc diváků. To je podle ČTK každý šestý Čech se zapnutou televizí.

Nora Fridrichová vs. Wollner

V červenci se vedení ČT rozhodlo investigativní pořad 168 hodin zrušit, v srpnu se na odchodu s televizí dohodla moderátorka Nora Fridrichová. Jak uvedl server Mediář s odkazem na mluvčího České televize obě strany se dohodly, že nebudou zveřejňovat detaily.

Pořad 168 hodin zrušilo vedení České televize koncem července, i když s ním ještě několik dní předtím počítalo v podzimním pořadu. Podle generálního ředitele ČT Jana Součka jej programová rada zrušila pro neposkytnutí prostoru pro názor druhé strany nebo jeho zesměšňování či neposkytnutí náležitého kontextu v reportážích.

Hlavním impulsem pro zrušení 168 hodin bylo zveřejnění soukromé konverzace Fridrichové a bývalého vedoucího programu Reportéři Marka Wollnera. Souček označil soukromou korespondenci za „lascivní masturbační“.

Fridrichová se ohradila, že v korespondenci pouze reagovala na Wollnerovy výpady. Jako první totiž část sms zpráv mezi moderátory zveřejnila Wollnerova manželka Kateřina. Moderátorka v ní Wollnerovi píše, ať přeruší masturbaci, protože mu posílá scénář. Působí tak jako iniciátorka sexuálního tónu konverzace.

Ze zveřejnění celé konverzace Fridrichovou však vyšlo najevo, že erotický podtext do zpráv jako první vnesl Wollner. „Stala jsem se terčem útoku a jediné, co jsem mohla udělat, bylo bránit se,“ prohlásila Fridrichová s tím, že jí vůbec není příjemné, že se celá věc probírá veřejně.

Marka Wollnera obvinila ze sexuálního obtěžování a šikanování některých kolegyň loni v listopadu 2022 zaměstnankyně ČT. Interní vyšetřovací komise si poté vyslechla tři desítky zaměstnanců a externích spolupracovníků, nezjistila však žádné informace vedoucí k podezření, že mohl být spáchán jakýkoli trestný čin. Wollner několikrát obvinění odmítl. Po dohodě s vedením ale Českou televizi v lednu 2023 opustil po 23 letech.

V červenci 2023 pražská policie prohlásila, že nezjistila při šetření údajného sexuálního obtěžování ze strany někdejšího šéfredaktora reportážní publicistiky České televize Marka Wollnera trestný čin ani přestupek.

Fridrichová se bude věnovat Šatníku 

Nora Fridrichová se nyní bude věnovat svému nadačnímu fondu Šatník, který pomáhá matkám samoživitelkám.

„Teď už je pro mě ČT minulostí, ale ještě mě k ní vážou pracovní závazky, takže v nejbližší době budu jen dobrovolničit v našem Šatníku. Děkuji vám všem divákům za přízeň a za jistotu, že kritická žurnalistika, byť nepohodlná, je velmi potřebná,“ uvedla ve svém příspěvku na sociální síti.

Autorka: Miriam Zsilleová

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno