Hlasovať

Slovo roku 2023, které prohlásil Oxford a americká společnost Merriam Webster, je mnohem optimističtější, než byly loňské výrazy.

Po slovech roku 2022 – „goblin mode“ či permacrisis“, které se spojovaly se způsobem života po pandemii, v dobách vojenského konfliktu i hospodářské krize, mají v sobě slova roku 2023 mnohem pozitivnější náboj.

Slovo roku 2023

Ve skupině populárních výrazů, které jazykoví experti z Oxfordu zařadili do žebříčku nejpopulárnějších anglických slov roku 2023, se ocitly výrazy jako „Swiftie“, což je zkrácený výraz pro fanoušky americké zpěvačky Taylor Swift.

Bodoval také pojem „situationship“, který je kombinací slov „situation“ (situace) a „relationship“ (vztah). Označuje neformální romantický nebo sexuální vztah, který hlavně mladí lidé neberou jako vážnou známost.

A nejpopulárnějším slovem roku 2023 je slovo „rizz“, který Oxfordský slovník vysvětluje jako schopnost zaujmout jiného člověka. „Rizz“ je odvozeným výrazem od slova charisma a lze jej definovat jako „styl, šarm, přitažlivost nebo schopnost přitahovat romantického či sexuálního partnera“. Výraz, který v hlasování od veřejnosti více než 32 tisíc hlasů, používají hlavně mladí lidé na sociálních sítích. generace Z, i proto může být pro starší generace neznámý.

„Mluví to o tom, jak si mladší generace vytvářejí prostor – online nebo osobně, kde si definují vlastní jazyk, který používají,“ uvedl vydavatel pro ABC News. „Od aktivismu přes seznamování až po širší kulturu má generace Z větší vliv na společnost, rozdíly v perspektivách a v životním stylu se projevují iv jazyce.“

V anglicky mluvících zemích se používá i slovesná vazba „to rizz up“, tedy okouzlit či svádět. Vydavatelé oxfordského slovníku doplnili, že popularitu tohoto slova podpořil rozhovor s hercem Tomem Hollandem, ve kterém se zeptal na tajemství svého „rizz“, na což odpověděl: „Nemám vůbec žádný rizz“.

Americké slovo roku 2023

Ve věku padělků a zpochybňování pravdy potěšilo i slovo roku 2023 podle americké společnosti Merriam Webster – autentické. Minulý rok to byl výraz „gaslighting“, psychická manipulace ve vztazích.

Výraz „autentický“ je celkově velmi frekventovaným slovem, letos však zaznamenal výrazný nárůst. Mohou za to diskuse o umělé inteligenci, kultuře celebrit, identitě a sociálních médiích. Lidé sahali po slovníku, aby si pomohli při vysvětlování slova autentičnost, které není snadné vystihnout.

Vyhledávaly se spojení autentická kuchyně, autentický hlas, autentické já, uvedl šéfredaktor Peter Sokolowski pro agenturu AP v exkluzivním rozhovoru.

„V roce 2023 vidíme jakousi krizi autenticity. Ukazuje se, že když autentičnost zpochybňujeme, ceníme si jí ještě víc,“ dodal.

Autorka: Miriam Zsilleová

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno